nederland

Hoofddoek taboe voor rechters en griffiers

31 mei 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het dragen van een hoofddoek blijft taboe voor rechters en griffiers, ook al oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dat de rechtspraak daarmee discrimineert.

De rechterlijke organisatie blijft vasthouden aan neutraliteit van de kleding van rechters en griffiers, schrijft de organisatie de Rechtspraak dinsdag op zijn website. ,,Binnen de rechterlijke organisatie geldt de afspraak dat rechters en griffiers in de rechtszaal en tijdens de behandeling van rechtszaken op geen enkele wijze door hun kleding blijk geven van hun levensovertuiging”, aldus de rechterlijke organisatie.

Vorige week oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat de rechtbank in Rotterdam discrimineerde doordat een moslima werd afgewezen voor de functie van oproepbare griffier (buitengriffier). Zij zei in een gesprek met de sollicitatiecommissie dat zij op grond van haar geloofsovertuiging tijdens zittingen haar hoofddoek niet zou afdoen. Na haar afwijzing diende zij een klacht in tegen de aangevoerde bezwaren.

Verboden onderscheid

Het college zegt dat onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht een zwaarwegend belang is. Daartegenover staat het belang van de vrouw om toegang te hebben tot de functie van oproepbare griffier zonder in strijd te hoeven handelen met haar godsdienst. De rechtbank heeft volgens het College voor de Rechten van de Mens ,,verboden onderscheid op grond van godsdienst gemaakt”.

De rechterlijke organisatie bestrijdt dat en betreurt dat het naleven van wettelijke kledingvoorschriften als ongeoorloofd onderscheid wordt beschouwd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.