nederland

Extra geld voor opvang Syriërs in regio

02 mei 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Nederland geeft dit en volgend jaar 260 miljoen euro extra voor de opvang van Syrische vluchtelingen in buurlanden van het verscheurde Syrië. Het gaat om steun aan Turkije, Jordanië, Libanon en Irak.

In die landen zochten miljoenen Syriërs de afgelopen jaren een veilig heenkomen, aldus minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag. Voor dit en volgend jaar was in totaal al 100 miljoen gereserveerd. De afgelopen jaren vloeide 360 miljoen euro naar de regio voor hulp.

De nieuwe steun is bedoeld voor de opvang op langere termijn van Syrische vluchtelingen en gaat onder meer naar onderwijs en gezondheidszorg. Ook moet het geld zorgen voor meer werkgelegenheid en voor mogelijkheden een eigen bedrijf te beginnen.

Europese steun

Van het bedrag is zo’n 94 miljoen euro voor de opvang van Syriërs in Turkije. Het gaat hier om het Nederlandse deel van de 3 miljard euro Europese steun die met de Turken is overeengekomen voor dit en volgend jaar, in ruil voor het tegenhouden van vluchtelingen naar Europa.

,,Mensen beseffen meer en meer dat ze voorlopig niet naar huis kunnen. Tegelijkertijd wordt de situatie in de gastlanden zo langzamerhand onhoudbaar. In Libanon is stroomuitval aan de orde van de dag; een derde van de Libanezen leeft inmiddels onder de armoedegrens. Onze hulp is hard nodig, om de mensen daar toekomstperspectief te bieden en om ervoor te zorgen dat de regio niet nog instabieler wordt”, aldus minister Ploumen. Zij en premier Mark Rutte brengen dinsdag een bezoek aan Libanon, waar zij onder meer naar een vluchtelingenkamp gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.