nederland

Defensie: F16�s kunnen worden ingezet

03 mei 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Het ministerie van Defensie zegt dat er geen beperkingen zijn om F16�s in te zetten voor geplande luchtaanvallen tegen terreurgroep IS in het oosten van Syrië.

De F16�s zijn de afgelopen tijd weinig ingezet boven Syrië. Volgens Defensie is dat vooral omdat de strijd zich daar afspeelt in gebieden waar de Nederlanders niet mogen komen. Steun aan grondtroepen in het oosten van Syrië kan wel maar is nu nauwelijks aan de orde, aldus een zegsman van het ministerie.

Het Nederlands Dagblad meldde dat de F-16�s nauwelijks boven Syrië worden ingezet omdat ze niet via satellieten kunnen communiceren. Defensie erkent dat er inderdaad technische beperkingen zijn en dat er �tussenstation�(een relaystation) nodig is om grondtroepen te kunnen ondersteunen. ,,Om deze reden, maar vooral vanwege de strijd die in Syrië buiten het mandaatgebied plaatsvindt, worden voor luchtsteun in Syrië vooral Amerikaanse toestellen ingezet. Dat geldt dus niet voor de strijd in Irak en ook niet voor luchtaanvallen op vooraf vastgestelde doelen.��

Irak

De Nederlandse gevechtsvliegtuigen vliegen in het oosten van Syrië om de aanvoerlijnen van IS uit te schakelen. Daarbij worden onder meer commandocentra, trainingskampen en fabrieken waar bermbommen worden gemaakt onder vuur genomen. Ook banken of olieraffinaderijen kunnen doelwit zijn.

Het zwaartepunt van de strijd van de internationale coalitie tegen IS ligt volgens Defensie nog in Irak. Daar worden dan ook de meeste actie�s uitgevoerd. Nederlandse jachtvliegtuigen hebben 1900 missie�s uitgevoerd waarbij 1500 keer wapens zijn ingezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.