nederland

VVD: Asscher doet te weinig met robotisering

28 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) benoemt volgens de VVD alleen problemen die ontstaan door robotisering, maar komt niet met oplossingen. Mensen worden vooral bang gemaakt, zei Anne-Wil Lucas van de liberalen donderdag in de Kamer.

Asscher zette twee jaar geleden robotisering op de agenda. Hij waarschuwde destijds dat het banen gaat kosten. Onderzoek van het Rathenau Instituut wees erop dat robots de arbeidsmarkt steeds meer zullen beïnvloeden. Het levert kansen op, maar vooral op mbo-niveau komen banen onder druk te staan.

Volgens de VVD moet met het oog op robotisering niet ,,krampachtig” worden vastgehouden aan ,,bestaande belangen” van onder meer vakbonden en onderwijsinstellingen. Omscholing moet in de toekomst makkelijker en arbeidscontractvormen moeten anders worden, die moeten ,,meer geïndividualiseerd” worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.