nederland

‘Enge plaatjes’ op nieuwe pakjes sigaretten

26 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Op nieuwe pakjes sigaretten en shag moeten vanaf mei afschrikwekkende foto’s van aandoeningen staan die door roken worden veroorzaakt. Ook moet er op de verpakkingen een oproep staan om te stoppen met roken. De tekst verwijst naar een internetpagina met tips om te stoppen en gratis telefoonnummer voor hulp daarbij.

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met deze maatregel die onderdeel is van een Europese tabaksrichtlijn. De Tweede Kamer ging al eerder akkoord met de maatregel. Daar bovenop scherpt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de regels voor de elektronische sigaret aan. Net als bij de verkoop van alcohol en sigaretten wordt 18 jaar de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen. Van Rijn wil niet dat jongeren denken dat roken normaal is. ,,Gezond opgroeien is rookvrij opgroeien. Voor jongeren kunnen e-sigaretten een opstap zijn naar roken en daarom verbieden we de verkoop onder de 18 jaar”, aldus de bewindsman.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.