Nederland topklant bij Europees Hof

18 maart 2016Leestijd: 1 minuut

LUXEMBURG (ANP) – Nederlandse rechters hebben vorig jaar veertig keer om een juridisch oordeel gevraagd bij het Europees Hof van Justitie. Alleen Duitsland (79) en Italië (47) deden dat vaker.

Dat blijkt vrijdag uit een overzicht van het in Luxemburg zetelende hof.

De meeste zogeheten prejudiciële vragen vanuit Nederland draaien om belasting- en asielkwesties. Dit betreft zaken waarin nationale rechters vragen om interpretatie van Europees recht. Nederland zit op dit vlak steevast bij de top vijf, aldus het Hof.

Het hof behandelt daarnaast zaken die de Europese Commissie aandraagt als EU-landen regels overtreden of niet nakomen. Dat aantal daalt de laatste jaren sterk. Frankrijk was koploper met vier veroordelingen. Nederland werd in 2015 niet bestraft voor inbreuk van EU-recht.

In totaal werden vorig jaar 713 zaken aangemeld bij het hof, een recordaantal en 15 procent meer dan in 2014. Afhankelijk van het soort procedure ligt de looptijd tussen de veertien en achttien maanden.

ANP
Lees meer

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.