nederland

‘Versneld vwo past bij flexibeler onderwijs’

08 februari 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De uitbreiding van de proef met het versneld afronden van het vwo past goed in de noodzaak om het onderwijs flexibeler te maken, en meer maatwerk te bieden aan individuele leerlingen. Dat zegt Henk Sligte, onderzoeker van het Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam. ,,Er is al langer behoefte aan meer vrijheid om het onderwijs in te richten en dat blijkt ook uit de discussie over het maatwerkdiploma zoals voorgesteld door de VO-raad.”, aldus Sligte.

Het is nu op twee scholen mogelijk het vwo in vijf in plaats van zes jaar te doorlopen. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maakte maandag bekend dat dit experiment volgend schooljaar wordt uitgebreid naar 24 scholen.

Volgens Sligte moet het vooral draaien om het herkennen van de kwaliteiten van de leerling. ,,Hoe oud iemand is, speelt daarbij niet echt een rol. We zijn allemaal uniek. Maar we hebben wel normen voor het bepalen van wat alle leerlingen minimaal moeten kunnen en kennen als ze het voortgezet onderwijs verlaten. En sommige leerlingen zijn daar eerder aan toe dan andere.”

De veranderingen vragen wel meer aandacht van de scholen. Eindexamens kunnen straks ook flexibeler worden, al heeft de Onderwijsraad zijn bedenkingen. Sligte: ,,Scholen moeten beter weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Meer aandacht voor loopbaanadvies. Leerlingen beter ondersteunen in hun pakketkeuze, zodat ze straks toegelaten worden op vervolgonderwijs.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.