nederland

Van der Dussen in Spanje vrijgelaten

11 februari 2016Leestijd: 1 minuut

MADRID (ANP) – De Nederlander Romano van der Dussen is donderdag rond 17.00 uur vrijgelaten uit de gevangenis op Mallorca (Spanje). Hij heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag de gevangenis verlaten nadat het Spaanse hooggerechtshof een deel van zijn straf had teruggedraaid.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wordt Van der Dussen nu overgebracht naar een tijdelijke opvang op Mallorca.

Het hof vernietigde een veroordeling voor seksueel geweld waarvoor Van de Dussen 6,5 jaar cel kreeg. Bovendien achtte de rechter hem destijds schuldig aan aanranding en beroving waarvoor hij negen jaar cel kreeg. Ook die veroordelingen zullen worden aangevochten. Hij zat sinds 2003 in de Spaanse gevangenis.

DNA

Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij woonde destijds in Spanje en kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek echter dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van de veroordeelde Britse moordenaar Mark Dixie.

De Nederlandse organisatie PrisonLaw, die zich inzet voor Nederlandse gevangenen in het buitenland, staat Van der Dussen bij. De organisatie zamelde met een crowdfundingsactie geld in om de zaak-Van der Dussen heropend te krijgen.

Woensdag liet PrisonLaw nog weten een vervolgprocedures te gaan voeren voor de misdrijven waarvoor de Nederlander niet is vrijgesproken. Of de organisatie ook een schadevergoedingsprocedure zal starten, wist ze nog niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.