Spreekverbod geschorste aanklager geëist

06 februari 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De advocaten van de in Thailand veroordeelde oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven eisen een spreekverbod voor de geschorste officier van justitie Lucas van Delft. Ze willen het verbod omdat Van Delft zaterdag hun cliënt in een interview in NRC Handelsblad ,,zonder enige onderbouwing wegzet als crimineel”. Advocaat Gerard Spong: ,,Van Delft vindt blijkbaar alles geoorloofd om zijn eigen reputatie te redden.”

Van Laarhoven kreeg vorig jaar tot 103 jaar strafgevangenisstraf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. Hij was oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company in Nederland.

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek naar Van Delft begonnen. Hij wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar bij de politie onder een valse naam heeft gemeld dat mensen van plan zouden zijn om hem te liquideren. In het interview in NRC Handelsblad erkent hij ,,ruiterlijk” dat hij fouten heeft gemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.