nederland

Rutte: vluchtelingenstroom Turkije verminderd

10 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Turkse inspanningen om de vluchtelingenstroom in te dammen werpen de afgelopen dagen hun vruchten af. De maatregelen hebben ,,grote effecten” en het aantal vluchtelingen daalt, zei premier Mark Rutte woensdag na een ontmoeting met de Turkse premier Ahmet Davutoglu in Den Haag.

Hij zei verder dat Nederland bereid is een bijdrage te leveren aan de NAVO als het bondgenootschap wordt ingezet bij de Turkse kust om toezicht te houden op de vluchtelingenstroom. Ook kan ons land een extra bijdrage leveren aan Frontex, de Europese grensbewakingsorganisatie.

Het overleg in het Catshuis vond plaats omdat Nederland deze eerste helft van 2016 voorzitter is van de Europese Unie. De EU wil met 3 miljard euro de situatie in Turkse opvangkampen verbeteren. Als dat lukt, is Europa bereid om met de Turken afspraken te maken over de overname van vluchtelingen.

Offensief

Door een offensief van het regeringsleger met steun van Russische gevechtsvliegtuigen bij Aleppo zijn de afgelopen dagen opnieuw tienduizenden Syriërs op de vlucht geslagen richting Turkse grens. Volgens premier Davutoglu moeten deze mensen worden opgevangen in kampen in Syrië.

Rutte zei begrip te hebben voor de Turken die een ongecontroleerde instroom van Syriërs proberen te voorkomen. Hij zei vorige week nog dat Turkije weinig valt te verwijten in de vluchtelingenkwestie. Turkije ving al ruim 2,2 miljoen vluchtelingen uit Syrië op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.