nederland

Premier Turkije bij Rutte over vluchtelingen

10 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De vluchtelingencrisis staat centraal tijdens een ontmoeting van premier Mark Rutte met de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdagmiddag in Den Haag. Het overleg in het Catshuis vindt plaats omdat Nederland deze eerste helft van 2016 voorzitter is van de Europese Unie.

De burgeroorlog in het Turkse buurland Syrië veroorzaakt een grote stroom vluchtelingen, waarvan een groot deel via Turkije naar Europa wil. Turkije en de EU kwamen een plan overeen om de stroom vluchtelingen in te dammen en de opvang in de regio te verbeteren. Maar de toestroom houdt niet op. De Turken willen nu zelfs steun van de NAVO.

Volgens Rutte valt Turkije weinig te verwijten. De Turken doen verschrikkelijk veel, zei de premier onlangs nog. Turkije ving al ruim 2,2 miljoen vluchtelingen uit Syrië op. Rutte vindt het terecht dat de Turken daarvoor erkenning willen.

De EU wil met 3 miljard euro de situatie in Turkse opvangkampen verbeteren. Als dat lukt, is Europa bereid om met de Turken afspraken te maken over de overname van vluchtelingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.