nederland

Onderzoek naar criminaliteit rond azc’s

11 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het onderzoeksinstituut WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat onderzoek doen naar de invloed van asielzoekerscentra (azc’s) op de criminaliteit in de nabije omgeving.

Het ministerie stelt dat discussies over de komst van azc’s nu vaak op basis van emoties worden gevoerd en niet aan de hand van feiten. Het onderzoek begint binnen enkele weken en moet na de zomer klaar zijn.

De asielzoekers worden gevolgd vanaf het moment dat ze staan ingeschreven bij een gemeente. De burgerservicenummers van vluchtelingen worden gekoppeld aan de databank van de politie en cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit moet blijken of vluchtelingen zich crimineel gedragen.

Harde cijfers

Burgemeester Jos Wienen van Katwijk denkt dat het goed is dat er zo’n onderzoek komt. Met harde cijfers in de hand kunnen wilde verhalen over de criminaliteit onder asielzoekers beter bestreden worden, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. ,,Als je nu ergens een discussie krijgt over de vestiging van een azc wordt er standaard gezegd: Dat is verschrikkelijk, er kan geen meisje meer over straat, er komen inbraken, er komen golven van diefstallen.”

Wienen is ook voorzitter van de adviescommissie Asiel en Integratie bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Een azc in Katwijk biedt plaats aan 1200 asielzoekers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.