nederland

Onderzoek: 250 kindhuwelijken per jaar

12 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – In Nederland worden jaarlijks naar schatting 250 kindhuwelijken gesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Verwey-Jonker Instituut. Ze wijzen erop dat exacte cijfers lastig te geven zijn, omdat deze huwelijken vaak in gesloten gemeenschappen worden voltrokken.

Het onderzoek, in opdracht van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), strekt zich uit over 2013 en 2014. Van de circa 500 kindhuwelijken in die jaren vonden er zo’n 160 plaats onder asielzoekers. In onder meer de Somalische gemeenschap komt het fenomeen relatief vaak voor. De meeste minderjarige huwelijkskandidaten zijn 16 of 17 jaar. In veel gevallen worden de kindhuwelijken buiten het zicht of in het buitenland gesloten, waarna de gehuwden terugkeren naar Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.