nederland

Minister onderzoekt verbod politieverklikker

09 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Justitieminister Ard van der Steur is bereid te onderzoeken of een verbod mogelijk en wenselijk is van de zogeheten politieverklikker. Dat is een apparaatje dat aangeeft of de politie of andere hulpdiensten in de buurt zijn. Criminelen kunnen dat gebruiken en daar op inspelen.

Van der Steur is overigens niet zo enthousiast over een verbod, blijkt dinsdag uit een brief aan de Tweede Kamer. Een verbod zal volgens hem weinig uitmaken, omdat mensen met kwade bedoelingen de apparatuur toch zullen blijven gebruiken. De verklikker is namelijk gewoon in het buitenland te kopen.

Het apparaat is ook moeilijk op te sporen, omdat het geen signalen uitzendt. Daarom is een verbod moeilijk te handhaven.

Volgen de minister heeft de verklikker bovendien weinig effect op de opsporing. De politie houdt er altijd rekening mee dat criminelen deze apparatuur kunnen gebruiken. Zijn voorganger Ivo Opstelten was in 2013 ook al afhoudend over een verbod. VVD, SP en Groep Bontes/Van Klaveren dringen er op aan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.