nederland

‘Geen simpele oplossing vluchtelingenstroom’

18 februari 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Landen waar vluchtelingen doorheen komen op hun tocht door Europa, moeten geen eenzijdige maatregelen nemen. Die boodschap verkondigde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders woensdagavond tijdens een diner met regeringsleiders van vier Balkanlanden. “We hebben een gezamenlijke Europese oplossing nodig”, benadrukte Koenders. Volgens hem bestaan geen simpele oplossingen voor de huidige situatie.

Koenders besprak de vluchtelingenstroom tijdens een diner in Brussel met EU-lidstaten Kroatië en Slovenië en met Servië en Macedonië, beide kandidaat-lid van de EU. Ook voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker waren aanwezig.

Alleen de grenzen sluiten is volgens Koenders geen oplossing. “Lidstaten en niet-lidstaten hebben een duidelijke verantwoordelijkheid voor solide buitengrenscontroles en screening. Maar de oplossing voor de huidige problemen op de Westelijke Balkanroute is breder dan alleen grenscontroles”, vindt de minister.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.