nederland

COC: extra maatregelen voor LHBT-asielzoekers

10 februari 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Er moeten in de noodopvanglocaties extra maatregelen komen voor de opvang van lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat stelt voorzitter Tanja Ineke van de homobelangenvereniging COC woensdag. Ze reageert hiermee op het rapport van het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman over de noodopvang voor asielzoekers.

LHBT-asielzoekers klagen over discriminatie tussen asielzoekers onderling. Het college adviseert onder meer dat er vertrouwenspersonen moeten komen in de opvanglocaties bij wie asielzoekers terechtkunnen met hun zorgen.

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) zei woensdag dat slachtoffers zich beschermd moeten weten. Onze normen en waarden moeten nadrukkelijk duidelijk worden gemaakt. Bedreigers en geweldplegers moeten weg, maar als niet bekend is wie dat zijn, dan kan het COA met de LHBT’er overleggen over een vertrek naar elders. Soms kan er worden gekozen voor een zeer tijdelijke aparte plek voor het slachtoffer. Maar zogenoemde safe houses waar slachtoffers zich schuil kunnen houden, vindt ze nog steeds ,,als beginsel onwenselijk”.

De gedachte daarachter is we in Nederland allemaal met elkaar samen moeten kunnen leven.

Bussemaker heeft op 1 april een bijeenkomst met LHBT’ers en onder meer gemeenten om te kijken wat er verbeterd kan worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.