Chinezen gaan van Geit naar Aap

06 februari 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Grote leeuwen dansen zaterdag door Rotterdam. Ze vieren het nieuwe Chinese jaar, dat maandag begint. Op en rond de West-Kruiskade klinkt dan ‘gong xi fa cai’, Chinees voor gelukkig nieuwjaar.

De Chinezen gaan van het jaar 4712, het Jaar van de Geit, naar 4713, het Jaar van de Aap. Op maandag is er ook feest op en rond de Dam in Amsterdam, met bijvoorbeeld een vuurwerkshow vanaf het dak van hotel Krasnapolsky. Volgende week zaterdag is er een nieuwjaarsviering in het centrum van Den Haag

Het Jaar van de Aap duurt tot en met 27 januari volgend jaar. Volgens Chinezen is het Jaar van de Aap een gunstig jaar om geboren te worden. Die mensen zouden slimme, nieuwsgierige, creatieve, harde werkers zijn.

Volgend jaar begint het Jaar van de Haan. De Geit, de Aap en de Haan zijn drie van de twaalf tekens in de Chinese dierenriem. Die is volgens de legende ontstaan toen de stervende Boeddha alle dieren bij zich riep. Er kwamen twaalf dieren afscheid nemen. De Rat verscheen als eerste, toen de Os, daarna de Tijger, Haas, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en ten slotte het Varken. Als beloning noemde Boeddha toen ieder jaar naar een van de dieren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.