Asscher: extra keuringsartsen voor UWV

06 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het UWV krijgt er veertig tot vijftig keuringsartsen bij om achterstanden bij de uitkeringsinstantie weg te werken. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft de uitbreiding vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld. De artsen worden opgeleid om van duizenden mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering te beoordelen of ze daar nog wel recht op hebben.

Vorig jaar bleek dat veel mensen jarenlang geen arts meer zien nadat ze eenmaal geheel of gedeeltelijk zijn afgekeurd. De vakbond van keuringsartsen stelde dat sommige afgekeurden tien jaar lang niet worden herkeurd. Daar zitten mogelijk mensen bij die in de tussentijd zijn opgeknapt en dus geen uitkering meer zouden moeten krijgen.

,,Uitgangspunt moet zijn dat in alle gevallen waarin een herbeoordeling noodzakelijk is, deze ook binnen een redelijke termijn wordt uitgevoerd”, schrijft Asscher. Het UWV is volgens hem al begonnen met werven en opleiden. Vanaf de tweede helft van dit jaar gaan de eerste nieuwe keuringsartsen aan het werk. Dat levert dit jaar 7800 extra herbeoordelingen op, aldus de minister. Zonder maatregelen verwachtte het UWV dat de achterstand eind dit jaar 16.800 herbeoordelingen zou zijn.

Op aandringen van de Kamer doet de Algemene Rekenkamer onderzoek naar de werkachterstanden bij het UWV. Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) kijkt uit naar dat onderzoek. Hij is blij met de komst van extra keuringsartsen. ,,Het is niet goed als mensen onnodig in een uitkering zitten. Dat is geen sociaal beleid, maar juist het uitsluiten van mensen en niet zien wat mensen wel kunnen.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.