nederland

ANWB maakt zich zorgen over brandstofverbruik

18 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De ANWB en Natuur & Milieu maken zich zorgen over het verschil tussen brandstofverbruik dat is opgegeven door de fabrikant en het werkelijke verbruik in de praktijk.

Het verschil loopt soms zelfs op tot meer dan 50 procent. ,,We hebben tankpassen van ongeveer 290.000 automobilisten geanalyseerd”, zegt een woordvoerder van de ANWB. ,,Uit die analyse kwamen de grote verschillen naar boven.” Zo verbruikt de Peugeot 308 geen 1 liter op 32,3, maar 1 op 20,6. De Toyota Prius verbruikt 1 op 21,5 in plaats van het door de fabrikant opgegeven 1 op 33,3.

Daarom neemt de ANWB vanaf dit jaar het praktijkverbruik, berekend aan de hand van een formule van kennisinstituut TNO, op in zijn top 10-overzichten met zuinige auto’s.

In 2017 wordt een nieuwe meetcyclus voor fabrikanten verplicht, waardoor er een beter beeld van het verbruik zal ontstaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.