Rick Nieman: ‘Het was een beetje zoals Mad Men’

14 juli 2023Leestijd: 2 minuten
RICK NIEMAN. FOTO: GUIDO BENSCHOP

‘Ik heb altijd gewerkt in de zomer, zowel tijdens mijn middelbare school als tijdens mijn studie. Er was altijd wel een reden om wat bij te verdienen. Ik heb gewerkt bij de lokale supermarkt op de fruitafdeling en ook een zomer lang marktonderzoek gedaan. Daarvoor moest ik met een liniaal de advertenties in huis-aan-huisbladen uit heel Nederland opmeten om te berekenen hoeveel er aan advertenties werd besteed. Erg geestdodend.

Rick Nieman (57)

Televisiepresentator en journalist. Na afronding van het vwo in Amstelveen vertrok Nieman naar de Verenigde Staten, waar hij journalistiek studeerde in Chicago en Los Angeles. Hij begon zijn car­rière bij ­European Business Weekly en CNN, en werkte twintig jaar bij RTL Nieuws. Sinds 2015 presenteert hij het programma WNL Op Zondag.

‘Toen ik in Amerika studeerde, kwam ik ’s zomers terug naar Nederland en ging ik aan de slag bij het reclame­bureau waar mijn vader werkte, J. Walter Thompson. Een begrip toentertijd, dat een beetje deed denken aan de serie Mad Men. Toen waren reclamebureaus nog erg groot en ging er ontzettend veel geld in om. Er waren dus altijd goede lunches en vrijdagmiddagborrels.

‘Ik heb daar vooral geleerd me dienstbaar op te stellen, vrolijk, energiek. “Koffie? Zin in een broodje? Kan ik je helpen?” Het eerste jaar bestond het werk vooral uit dat soort klusjes: broodjes smeren, post rondbrengen en telexen afscheuren.

‘De tweede zomer mocht ik op de creatieve afdeling werken. Dat was met afstand het leukst. Als op het laatste moment een campagne af was, moest ik er als de sodemieter mee naar de drukker. De laatste zomer moest ik een das om en mocht ik mee naar de klant, onder meer Philips, die een campagne voor scheerapparaten voor jongemannen had.

‘Ik heb me altijd gerealiseerd dat kranten en andere ­media niet zonder advertenties kunnen. Toen ik journalist werd, grapte mijn vader: “Dus jij gaat de achterkant van de advertenties volschrijven?”’

HET VAKANTIEBAANTJE VAN…

Acht bekende Nederlanders vertellen EW over hun meest memorabele zomerbaantje. Wat voor werk deden ze? Wat heeft het hun, naast het broodnodige zakgeld, opgeleverd? Lees alle verhalen…