Premium Lock Waarom de jacht op grondwater alsmaar serieuzer wordt

01 juni 2023Leestijd: 4 minuten
LAND WORDT BEREGEND IN DE GOORN, GEMEENTE KOGGENLAND (NOORD-HOLLAND). FOTO: RAMON VAN FLYMEN/ANP

In tegenstelling tot olie en gas kan iedereen water oppompen. En dat gebeurt steeds massaler. Maar de watervoorraad slinkt.

Watergraaf Erik de Ridder (44) van het Brabantse Waterschap De Dommel is er klaar mee. Het moet afgelopen zijn met het zomaar plunderen van de watervoorraad. Wie grondwater wil oppompen, moet dat aan zijn waterschap melden.

‘Vanaf deze zomer gaan in het Dommelgebied strengere regels gelden. Voortaan moeten álle grondwaterputten voor kleinschalig gebruik bij het waterschap worden gemeld,’ kondigde De Dommel 16 mei aan op de website. Er is nog inspraak, maar het waterschap is vastbesloten om een einde te maken aan het vrijblijvend grondwatergebruik.

Vele kleine onttrekkingen maken samen één grote. De nieuwe meldplicht geldt daarom voor iedere gebruiker. ‘Zo ontstaat meer inzicht in het grondwatergebruik. Het waterschap kiest voor deze aanpak in de strijd tegen de al jaren dalende grondwaterstanden en droogte in Brabant.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw