Koningsdag 2023: ‘Op nog vele jaren, hè pap’

27 april 2023Leestijd: 4 minuten
Koning en familie vieren Koningsdag in Rotterdam (pool)

De jarige en jubilerende koning Willem-Alexander zat na een geslaagde Koningsdag in Rotterdam ‘op een virtuele wolk’. Zijn bedreigde dochter voelde zich na afloop ‘vrolijk’ en hoopt nog lang niet op de troon te moeten, viel uit haar woorden af te leiden.

Niets ten nadele van kleine gemeenten die Koningsdag met de koninklijke familie organiseren, maar het is voor de televisiekijker nog mooier als het grote Rotterdam dat doet. De reportage die de NOS ervan maakte, deed denken aan hoe de Fransen hun land in beeld brengen tijdens de Tour de France. Behalve de wielrenners valt ook het goed in beeld gebrachte landschap te bewonderen. In Rotterdam was het precies zo op deze Koningsdag met de Oranjes.

De  havenstad vanuit de lucht zien, is een aparte sensatie, dankzij de havens, de schepen,  de kubuswoningen, Markthal, hoogbouw en bruggen die de stad telt. Vanuit de watertaxi zag de Koning een bijzondere groet van de bemanning van  Zr.Ms De Ruyter (F804).

De Rotterdammers zelf deden erg hun best er een feest van te maken met Lee Towers als een soort koning van de Rotterdammers. Hij zong het slotakkoord van de dag met Davina Michelle in een speciale versie van You’ll Never Walk Alone, waaraan rapper Ronnie Flex een eigentijds element toevoegde.

Prinses Amalia liet iets van zichzelf zien

De bedreigde prinses Amalia voelde zich op haar gemak. Ze liet iets van zichzelf zien door hartstochtelijk toe te juichen dat meisjes via clinics leren weerbaarder worden. Dat ze zich vertoonde in een fel roze pak mag ook wel als een teken van zelfbewustzijn worden gezien. Altijd handig voor een toekomstige Koningin die nog veel zal moeten doorstaan.

Zelfs in republikeinse kring oogstte ze lof. ‘Ik ben republikein, dat kleurt de mening ook, maar iedereen mag er zijn. Maar als jij ondanks alle serieuze bedreigingen zo open over straat durft, heb je geen enkel benul óf ontzettend grote ballen. Ik denk dat laatste,’ aldus een twitteraar.

Dat republikeinen ook langs de route mochten protesteren, toonde hoe het moet. Te vaak zijn autoriteiten bang dat het koninklijke feestje wordt verstoord, maar daarvan was geen sprake.

Vermoedelijk is er geen betere pr voor deze stad

Rotterdam had kosten noch moeite gespaard bij dit tienjarige jubileum van Koningsdag. Sport, dans, muziek, maar ook slavernij en de Toeslagenaffaire waren in het programma opgenomen. Over de 4 miljoen euro aan uitgaven voor dit feest – vooral voor de beveiliging van de familie en de bezoekers – is het laatste woord nog niet gezegd in de stad, maar vermoedelijk is er geen betere pr voor deze door criminaliteit geteisterde stad.

De koninklijke gasten vervulden hun rol als vanouds met verve. Ze kwamen handen tekort om te schudden, maakten selfies en dansten of sportten mee.

Koning verzoent zich met kampioen in spe Feyenoord

De jarige koning Willem-Alexander – 56 jaar – bevond zich naar eigen zeggen ‘op een virtuele wolk’ door al dat moois. De Ajax-fan was grootmoedig. ‘Er is maar één team dat het verdient om dit jaar Nederlands kampioen te worden en als je Nederlands kampioen bent, ben je ook mijn kampioen.’ Maar Feyenoord alvast feliciteren, deed hij toch maar niet.

Hij had ook nog een ernstige toevoeging. ‘Ik geloof heel erg in samenbinden. In deze maatschappij die helaas veel polariseert en waarin echt grote problemen zijn, kan ik een verbindende rol spelen.’

Koningin Máxima had veel ‘mensen van kleur en veel jongeren’ gezien

Koningin Máxima had veel ‘mensen van kleur en veel jongeren’ gezien. Ze vond dat belangrijk want ‘het gaat om de toekomst van het land’. Wat ze precies bedoelde, bleef onduidelijk. Feit was dat Rotterdam zich etaleerde zoals het is. Een stad van migranten.

De bedreigde Amalia schitterde. ‘De zon straalt, de sfeer, dus wat mij betreft gaat het op dit moment super.’ Gevraagd hoe het is om weer onder de mensen te zijn, zei de prinses dat ze op de Cariben ook al onder de mensen was geweest. ‘Ik kan eigenlijk niet vrolijker zijn.’ Ze kreeg trouwens ook in Amsterdam een hart onder de riem gestoken.

Tekst gaat onder foto verder

Koningsdag 2023 Rotterdam
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Ariane en Amalia vierden Koningsdag in Rotterdam. Foto: Robin Utrecht/ANP

‘Op nog vele jaren, hè pap?’

De oudste prinses van het koningspaar zei trots te zijn op haar ouders. ‘Bij de inhuldiging stond ik daar als negenjarig klein blond meisje. Ik ben intussen veranderd, in elk geval gegroeid. (‘In de lengte,’ flapte haar moeder eruit). Het is ontzettend bijzonder dat ik hier met mijn vader zo kan staan. Op nog vele jaren, hè pap?’ Een teken dat ze hoopt nog lang niet zelf op de troon te hoeven.

Het tweede kind van de Koning en Koningin, prinses Alexia, was afwezig omdat ze in Wales, waar ze op school zit, examens had. De jongste prinses Ariane bleek intussen een jongedame op hakken te zijn geworden die in chic broekpak gestoken met allure haar bescheiden rol vervulde.

Prinses Ariane, koningin Máxima en prinses Amalia tijdens de viering van Koningsdag in Rotterdam. Het bezoek markeerde het tienjarig koningschap van Willem-Alexander. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP