Nederlandse landbouwinnovaties zijn hard nodig

10 februari 2023Leestijd: 2 minuten
Veiligheidsexpert Rob de Wijk. Foto: Robin Utrecht/ANP

Verlaging van de voedselproductie zet de Nederlandse positie als landbouwnatie op het wereldtoneel onder druk, waarschuwt veiligheidsexpert Rob de Wijk. Nederland moet deze rol strategischer inzetten om andere doelen te bereiken. Een andere manier van denken moet boeren en agrarische bedrijven juist ruimte geven om verder te innoveren, schrijft Joan Zijerveld.

Rob de Wijk sprak Kamerleden, provinciebestuurders, landbouwexperts en boeren toe bij de ZLTO, de zuidelijke land en tuinbouworganisatie met 13.000 aangesloten boeren. Hij zoomde uit van het boerenerf naar het wereldtoneel. Hier speelt iets bijzonders, zegt De Wijk, waarbij de Nederlandse boer en de hele agrosector als een van de weinige sectoren in Europa het verschil kan maken.

Nederlandse kennis en innovatie uniek in de wereld

De kennis en innovaties die Nederland heeft in de voedselproductie zijn uniek in de wereld. Nederland kan deze leidende rol als voedselexpert en producent gebruiken om op andere terreinen te krijgen wat het nodig heeft. Andere landen zoals China werken graag samen met Nederlandse agro- wetenschappers en bedrijven.

Om deze belangrijke leidende rol vast te houden, moet er ruimte zijn voor de ontwikkeling van landbouwkennis. Maar de sector dreigt ten onder te gaan aan toenemende regeldruk en aan politieke angst om ruimte te geven aan innovaties die nog onvoldoende ‘bewezen’ zijn. Door vooraf zaken uit te sluiten, zet de politiek de landbouw klem.  De sector moet juist ruimte krijgen om een scala aan oplossingen te ontwikkelen die combinaties van landbouw en natuur mogelijk maken.

Alle goede ideeën zijn welkom. Niemand weet nog hoe er een nieuw evenwicht kan worden gevonden tussen het produceren van voldoende voedsel en natuurbehoud. Het vraagstuk is complex en nog veel groter dan de stikstofkwestie, dus moet er ruimte zijn voor grootschalige experimenten.

De kennis die de landbouwsector hiermee opdoet, is van strategische waarde en kan wereldwijd worden ingezet. Als een innovatie in Nederland niet werkt, kan die elders alsnog gebruikt worden. Op die manier blijven Nederlanders niet alleen graag geziene gasten op het politieke wereldtoneel, maar ook bij boeren in Azië en Afrika.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.