Derde vrouwenmoord in korte tijd is nog geen trend

06 februari 2023Leestijd: 1 minuut
Dode en twee gewonden door steekpartij in Delft. Foto: ANP

In Delft stak een 31-jarige man afgelopen zondagochtend zijn ex-vriendin (33) dood. Het is al de derde vrouwenmoord van 2023, na vergelijkbare zaken in Zwijndrecht en Utrecht. Maar daarmee is zogenoemde femicide nog geen trend, concludeert Gerlof Leistra op basis van doorlopend moordonderzoek door EW.

In 2022 eiste partnerdoding 29 slachtoffers. Dat zijn er twee meer dan in 2021, zeven minder dan in 2020. Sinds 1992 nam het aantal partnerdodingen af, blijkt uit de jaarlijkse moordlijst die EW sinds dat jaar publiceert.

Dat heeft een aantal redenen. Vrouwen zijn financieel minder afhankelijk van hun partner en verbreken eerder hun relatie. Ook probeert de politie tijdig in te grijpen bij huiselijk geweld.

Meer typen vrouwenmoord

In de meeste gevallen van femicide (55 procent) gaat het om partnerdoding, maar er zijn meer typen vrouwenmoord. Femicide is een ruimer begrip dan mensen denken (zie het artikel ‘Vertekend beeld moord op vrouwen’ uit april 2022).

Van de vrouwenmoorden speelt 21 procent zich af in familieverband: moorden op moeders, dochters en zussen. Ook vallen vrouwelijke slachtoffers door roofmoorden, seksuele moorden, ruzies en moorden in het criminele circuit.

Overigens zijn mannen nog altijd ruim twee keer zo vaak het slachtoffer van moord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.