Kanshebber

Wordt Rob Bauer Nederlander van het Jaar 2022?

03 december 2022Leestijd: 3 minuten

EW maakt woensdag 7 december de Nederlander van het Jaar 2022 bekend. In de aanloop naar de bekendmaking staan vijf kanshebbers in de schijnwerpers. Vandaag Rob Bauer: als iemand in 2022 onvermoeibaar, en vaak noodzakelijkerwijs op de achtergrond, in de weer is geweest om de Russen te weerstaan én de NAVO strijdvaardiger te maken, is dat Bauer.

Bauer is sinds 1 juni 2021 voorzitter van het Militair Comité van de NAVO. De marineman is voorzitter van het militair comité van de NAVO in Brussel en heeft daarmee het luisterend oor van de secretaris-generaal, de Noor Jens Stoltenberg. Bauer stelt samen met het militair comité vast wat, en met welke middelen, de NAVO moet kunnen presteren.

In 2020 verscheen ter ere van EW’s 75-jarig bestaan het boek 75x Nederlander van het Jaar, met portretten van Nederlanders van het Jaar sinds 1945.

Bestel 75x Nederlander van het Jaar hier in onze webshop

De voormalig commandant van de Nederlandse strijdkrachten bekleedde zijn functie in Brussel acht maanden, toen Vladimir Poetin met zijn inval in Oekraïne vooral Europa de ogen opende.

Bauer: NAVO afgelopen jaar tien jaar ouder geworden

Boem. Een andere wereld. In de woorden van Bauer: de NAVO is afgelopen jaar tien jaar ouder geworden.

De meeste van de dertig NAVO-landen besteedden lang geen 2 procent van hun bbp aan defensie – de afgesproken bijdrage. Tanks waren de deur uit gedaan, munitiedepots raakten leeg, kanonnen stonden te roesten. Want het zou eeuwig vrede blijven.

Die naïeve hoop is aan duigen. Het bijna pacifistische Duitsland kondigde aan 100 miljard euro aan defensie te zullen spenderen. Zelfs pang-pang-Nederland wil het budget opschroeven.

Bauer moet een balanceer-act uitvoeren

Officieel bemoeit de NAVO zich niet rechtstreeks met de oorlog in Oekraïne. Dus moet Bauer een balanceer-act uitvoeren. Er op de achtergrond voor zorgen dat landen de keuze voor de juiste wapens maken. Om te leveren aan Oekraïne – maar ook voor hun eigen verdediging. Als de NAVO-landen al hun wapens oostwaarts sturen, kunnen zij zichzelf niet verdedigen.

Probleem is dat de defensie-industrie in Europa hapert. De NAVO-landen kochten weinig in en het produceren van wapens werd als ‘fout’ beschouwd. Onvermoeibaar roept Bauer banken en pensioenfondsen op om hun afwijzende houding tegenover de wapenindustrie te herzien. ‘Die houding was misschien begrijpelijk, maar ik vind het nu de omgekeerde wereld dat zulke organisaties niet investeren in onze verdediging,’ zei hij in De Telegraaf.

Met zijn heldere taal in publieke optredens en zijn realistische kijk op de geopolitiek is de aimabele Bauer de juiste man op de juiste plek in de NAVO, die mede dankzij hem niet langer ‘overbodig’ is of ‘hersendood’, maar een noodzakelijke voorwaarde voor vrede.

Er zijn genoeg redenen om Rob Bauer Nederlander van het Jaar te maken – maar of hij het ook wordt? Morgen meer.

EW’s Nederlander van het Jaar

Lale Gül was ­EW’s ­Nederlander van het Jaar 2021. De Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander – in positieve of negatieve zin – een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Bij de verkiezing bepaalt de redactie de keuze.

 

Eerdere Nederlanders van het Jaar die op de cover verschenen, zijn: Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman ­Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), ­koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013), Ahmed Aboutaleb (2014), Dafne Schippers (2015), Marcel Levi (2016), Boyan Slat (2017), de burgemeester (2018), Derk Wiersum (2019) en de IC-artsen en -verpleegkundigen (2020).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.