Kanshebber

Wordt Max Verstappen Nederlander van het Jaar 2022?

05 december 2022Leestijd: 2 minuten

EW maakt woensdag 7 december de Nederlander van het Jaar 2022 bekend. In aanloop naar de bekendmaking staan vijf kanshebbers in de schijnwerpers. Vandaag: Max Verstappen (25). De Formule 1-coureur werd dit jaar voor de tweede keer wereldkampioen.

Met nog vier races te rijden, prolongeerde Verstappen op 9 oktober in Japan zijn wereldtitel in het Formule 1-kampioenschap. De 35-voudig Grand Prix-winnaar staat sindsdien op gelijke hoogte met coureurs als Jim Clark, Graham Hill, Fernando Alonso, Alberto Ascari, Mika Häkkinen, Emerson Fittipaldi en Jackie Stewart.

In 2020 verscheen ter ere van EW’s 75-jarig bestaan het boek 75x Nederlander van het Jaar, met portretten van Nederlanders van het Jaar sinds 1945.

Bestel 75x Nederlander van het Jaar hier in onze webshop

Red Bull Racing kan zich geen betere coureur wensen. Dankzij het succes van Verstappen – en een beetje van zijn teamgenoot Sergio Pérez, die derde werd in het kampioenschap –  won de Oostenrijkse renstal voor het eerst sinds 2013 het constructeurskampioenschap.

Officier in de Orde
van Oranje-Nassau

Verstappen is Nederlands populairste sporter en door zijn succes groeide de belangstelling voor Formule 1 – wereldwijd. Tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort zagen 110.000 in het oranje gehulde fans Verstappen als eerste over de finish komen. Wegens zijn harde werk en omdat hij ‘een grote inspiratie voor velen’ is, werd Verstappen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Verstappen, die in 2015 debuteerde in de Formule 1, heeft een groot aantal records op zijn naam staan. Zo is hij de jongste coureur ooit die een Formule 1-race won, haalde hij de meeste overwinningen in één seizoen en overbrugde hij de grootste achterstand in het kampioenschap om alsnog wereldkampioen te worden. De beste ooit is hij nog lang niet. Michael Schumacher en Lewis Hamilton werden zeven keer wereldkampioen.

Er zijn genoeg redenen om Max Verstappen Nederlander van het Jaar te maken – maar of hij het ook wordt? Morgen meer.

EW’s Nederlander van het Jaar

Lale Gül was ­EW’s ­Nederlander van het Jaar 2021. De Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander – in positieve of negatieve zin – een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Bij de verkiezing bepaalt de redactie de keuze.

Eerdere Nederlanders van het Jaar zijn: Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman ­Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), ­koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013), Ahmed Aboutaleb (2014), Dafne Schippers (2015), Marcel Levi (2016), Boyan Slat (2017), de burgemeester (2018), Derk Wiersum (2019) en de IC-artsen en -verpleegkundigen (2020).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.