Kanshebber

Wordt André Rieu Nederlander van het Jaar 2022?

01 december 2022Leestijd: 3 minuten

EW maakt woensdag 7 december de Nederlander van het Jaar 2022 bekend. In de aanloop naar de bekendmaking staan vijf kanshebbers in de schijnwerpers. Vandaag André Rieu: de violist en orkestleider beleefde na twee moeilijke coronapandemiejaren zijn wederopstanding.

De wereld over reizen en duizenden mensen bij elkaar brengen in concertzalen – dat waren twee zaken die door de coronapandemie zo goed als onmogelijk werden. Het betekende een dikke streep door de plannen van André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest.

In 2020 verscheen ter ere van EW’s 75-jarig bestaan het boek 75x Nederlander van het Jaar, met portretten van Nederlanders van het Jaar sinds 1945.

Bestel 75x Nederlander van het Jaar hier in onze webshop

Tijdens het eerste concert van een tournee door de Verenigde Staten in maart 2020 kondigde president Donald Trump aan dat grote bijeenkomsten niet meer mochten. Er brak een tijd aan van thuiszitten voor de 73-jarige violist en zijn 60-koppige orkest, die lang zou duren. Toen hij begin 2022 bezig was de afgelaste Amerikaanse concerten in te halen, sloeg corona opnieuw toe. Tientallen leden van het orkest kregen het virus te pakken, en opnieuw lag de tournee stil.

2022: het jaar van wederopstanding van Rieu

Toch werd 2022 daarna het jaar van de wederopstanding van Rieu. Liefst 180.000 bezoekers uit meer dan honderd landen kwamen in juli naar een van de veertien concerten op het Vrijthof in Maastricht. En later in het jaar kon ook de internationale tour worden hervat. Half december speelt hij weer drie keer in Maastricht.

Het soort muziek waarin Rieu uitblinkt, staat in klassieke kringen niet zo hoog aangeschreven, maar zijn mix van wals, operette, musical en hoogtepunten uit de klassieke muziek vindt enorme weerklank bij een groot publiek. Rieu wordt daarom wel steeds meer op waarde geschat als een ambassadeur die miljoenen mensen een introductie in de klassieke muziek geeft.

Rieu en zijn bedrijf toonden enorme veerkracht en optimisme

Maar bovenal laat hij zijn publiek wereldwijd steeds weer genieten van unieke concerten, die wat betreft de omvang van zijn orkest en de decors die ervoor worden gebouwd, ongeëvenaard zijn. Rieu en zijn bedrijf hebben daarmee een enorme veerkracht en optimisme getoond en hun unieke plek in de internationale muziek na een noodgedwongen pauze glansrijk heroverd.

Er zijn genoeg redenen om André Rieu Nederlander van het Jaar te maken – maar of hij het ook wordt? Morgen meer.

EW’s Nederlander van het Jaar

Lale Gül was ­EW’s ­Nederlander van het Jaar 2021. De Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander – in positieve of negatieve zin – een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Bij de verkiezing bepaalt de redactie de keuze.

 

Eerdere Nederlanders van het Jaar die op de cover verschenen, zijn: Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman ­Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), ­koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013), Ahmed Aboutaleb (2014), Dafne Schippers (2015), Marcel Levi (2016), Boyan Slat (2017), de burgemeester (2018), Derk Wiersum (2019) en de IC-artsen en -verpleegkundigen (2020).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.