Sociale media Premium Corner

De mooie én gevaarlijke kant van het razend populaire TikTok

12 december 2022Leestijd: 6 minuten

De razend populaire Chinese app TikTok verovert de wereld en laat ruim één miljard gebruikers aan hun scherm kleven. Over de mooie én gevaarlijke kant van TikTok.

Zwevend op een bezemsteel komt een jongen in pak met wapperende das aanvliegen op het scherm. De myste­rieuze soundtrack van Harry Potter zwelt aan. Tot de jongen plots door een vriend wordt tegengehouden. De vriend ziet dat zijn skateboard wordt gebruikt voor de stunt met de bezem en wil die terug. De jongen is ontmaskerd als Harry Potter en ‘vliegt’ er snel vandoor.

Dit is een artikel uit het dubbeldikke kerstnummer van EW.

Bestel kerstnummer via onze webshop (gratis verzending)

Op TikTok is het filmpje van Zach King de meest bekeken video ooit. Ruim twee miljard keer moesten gebruikers over de hele wereld erom lachen. Het is kenmerkend voor de vrolijke dansjes en korte filmpjes waarmee het sociale medium een plaatsje op de telefoon van veel jongeren veroverde.

Bedreiging voor de traditionele giganten

Ruim een miljard mensen gebruiken het sociale medium, dat een bedreiging is voor de traditionele giganten Facebook, Instagram en YouTube. Maar nu de app blijft groeien, groeien ook de zorgen. Anders dan de andere techgiganten komt TikTok uit een niet-westers land en staat het hoofdkantoor in China.

Het grote geheim van TikTok is het algoritme van TikTok-eigenaar ByteDance. Dat schotelt de gebruiker de meest verslavende filmpjes voor. De computer beslist welk filmpje viral gaat – een hit wordt. Aan de hand van de interesses en het kijkverleden van de gebruiker wordt bepaald wat die te zien krijgt in de app.

Het algoritme maakt alle gebruikers gelijkwaardig aan elkaar. Het maakt niet uit of een handjevol vrienden je volgt, of dat je al een grote fan schare fans hebt: iedereen kan een hit scoren. Zo is het medium aantrekkelijk voor de makers van allerhande filmpjes. Het biedt inmiddels veel meer dan dansjes en grapjes alleen. Ook voor serieuze onderwerpen kun je er terecht. Van je huis isoleren tot het leren van gitaarakkoorden. Op het platform ontstaan levendige gemeenschappen over zulke onderwerpen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner