In Brussel

Slot van het jaar is overvol in Brussel: de ene na de andere EU-top

07 december 2022Leestijd: 2 minuten

EU-Correspondent René van Rijckevorsel over de volle agenda’s van ministers en regeringsleiders: de ene na de andere EU-top.

December is een overvolle maand voor de Europese Unie. Dagelijks melden zich ministers in Brussel voor ontmoetingen met hun collega’s, die vaak twee dagen duren. Ook van de regeringsleiders wordt nogal wat gevraagd.

Komende week is van 14 tot en met 16 december de laatste top van dit bewogen jaar. Daar komen onder meer alle gevoelige kwesties ter tafel waarover de ministers in hun ontmoetingen geen overeenstemming hebben weten te vinden. De baasjes mogen het oplossen. Ook komen op 14 december de leiders van ASEAN langs, de organisatie van tien landen in Zuidoost-Azië. Van belang voor het China-beleid.

300.000 illegale immigranten binnen via de ‘Westelijke Balkanroute’

Op 6 december zagen de EU-leiders elkaar al in de Albanese hoofdstad Tirana, tijdens een top met die uit de westelijke Balkan. Servië, Montenegro, Albanië en Noord-Macedonië onderhandelen als kandidaat-leden al met de EU. Bosnië en Kosovo zijn potentiële kandidaat-lidstaten. Belangrijk punt in Tirana: ‘migratiemanagement’.

In de EU werd recent gestemd over de uitbreiding van het Schengengebied: Bulgaren toelaten tot Schengenzone?

Via de ‘Westelijke Balkanroute’ kwamen dit jaar al zeker 300.000 illegale immigranten Schengen binnen – een stijging van 77 procent ten opzichte van 2021. Oostenrijk is een geliefde bestemming, net als Duitsland, België en Nederland. De EU wil dat het Servische visumbeleid op de schop gaat. Veel grensoverstekers hebben wel een visum nodig voor het Schengen­gebied, maar niet voor Servië. Het gaat om landen als India en Cuba.

Indiërs en Cubanen reizen naar Servië en steken dan, geholpen door smokkelaars die er een miljoenenbusiness aan hebben, illegaal de grens met Hongarije of Slovenië over (via Kroatië). Een kandidaat-lid dat weigert in de pas te lopen met het EU-visabeleid? Dat kan niet, is Servië te verstaan gegeven. Eerder schrapte Belgrado vrijstellingen voor Tunesië en Burundi.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.