EU-Ambassadeur Premium Corner

Oekraïense topdiplomaat Chentsov: ‘We moeten de last van de oorlog samen dragen’

14 december 2022Leestijd: 8 minuten

Ambassadeur Vsevolod Chentsov (48) is hét gezicht van kersvers kandidaat-lidstaat Oekraïne bij de Europese Unie. ‘Deze oorlog is niet alleen tegen Oekraïne gericht, maar tegen heel Europa.’

De Oekraïense topdiplomaat Vsevolod Chentsov (48) maakt lange dagen. Sinds zijn aantreden als chef van de Oekraïense vertegenwoordiging bij de Europese Unie in Brussel, eind 2021, had hij geen seconde rust. Dat is hem enigszins aan te zien als hij, zich excuserend, iets later dan afgesproken binnenkomt in de salon op de eerste etage van de ambassade. De Oekraïense missie is gehuisvest in een prachtig art- decohuis met gele gevel aan de chique Avenue Lepoutre op de grens van de Brusselse gemeenten Elsene en Ukkel.

Luister ook de nieuwe aflevering van EU-podcast BruXL (tekst gaat hieronder verder):

Als hem vorig jaar om deze tijd was verteld dat Oekraïne ruim een half jaar later kandidaat-lidstaat van de EU zou zijn, hoe zou hij dan hebben gereageerd?

Deze oorlog niet alleen gericht tegen Oekraïne maar tegen heel Europa

Vsevolod Chentsov (Drohobytsj, Lviv, 1974) is jurist en carrièrediplomaat. Voordat hij vertegenwoordiger werd bij de EU ambassadeur in Den Haag (2017-2021) en directeur- generaal EU in Kiev (2011-2017). Getrouwd, 1 dochter.

‘Een jaar geleden zat ik net in Brussel. Mijn vorige post was die van ambassadeur in Den Haag. Ik had dus een goed beeld van hoe negatief Nederland en andere lidstaten aankeken tegen uitbreiding met Oekraïne. Mijn antwoord zou zijn geweest: in de nabije toekomst gaat het echt niet gebeuren. Maar alles wat dit jaar is gebeurd, was onvoorspelbaar, en het perspectief op lidmaatschap moet natuurlijk in de context worden gezien van de Russische agressie. Deze oorlog is niet alleen gericht tegen Oekraïne, maar tegen heel Europa.’

Dat Oekraïne dit jaar het groene licht kreeg, was volgens de carrièrediplomaat naast een teken van steun ook een noodzakelijke stap voorwaarts voor de EU zelf. ‘Als de EU zo investeert als nu, dan mag dat niet zinloos zijn. We zijn verenigd op een niveau dat ondenkbaar was. De beslissing over het lidmaatschap is onder buitengewone omstandigheden genomen, maar was tegelijk rationeel.’

Toen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in juni aankondigde dat Oekraïne kandidaat EU-lid kon worden, moest ze nog steun krijgen van de lidstaten. Met Oekraïne was er tot dan toe slechts een associatieakkoord. Haar aankondiging werd door velen als een gok gezien – waarmee ze wegkwam.

Lees ook het artikel van militair historicus Job van den Broek op EW Podium: De strijd in Oekraïne is ook onze oorlog. Tijd voor een echt ‘machtig Europa’

‘Ik zou het geen gok noemen,’ zegt Chentsov. ‘De Europese Commissie opereerde zorgvuldig. Ze consulteerde eerst de hoofdsteden en hield rekening met de gevoeligheden in sommige lidstaten als het gaat om uitbreiding. Nederland heeft natuurlijk die geschiedenis met het referendum in 2016, waarin toetreding van de Oekraïne tot het associatieakkoord werd afgewezen. Ik denk dat de Commissie een uitgebalanceerde stap nam, een politiek moedige, maar de enig juiste.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.