De 8 miljardste inwoner is geboren: wat volle wereld voor Nederland betekent

15 november 2022Leestijd: 1 minuut
Drukte in de trein en op het perron. Foto: ANP

Volgens schattingen van de Verenigde Naties telt de wereld vandaag, dinsdag 15 november, voor het eerst acht miljard mensen. De groeicurve in Nederland is nog steiler. Volgens demograaf Jan Latten moet het echte demografische tumult in Nederland nog beginnen. De belangrijkste demografische feiten op een rij.

Een wereldwijde bevolkingsexplosie dient zich aan: half november zijn er voor het eerst 8 miljard wereldburgers. Tot 2050 zal de wereldbevolking volgens prognoses van de Verenigde Naties (VN) nog kunnen toenemen tot 9 à 10 miljard. Nederland zal dat merken aan de nationale bevolkingsgroei. Volgens Latten dringt het besef nog niet bij iedereen door dat een ongelimiteerde instroom van wereldburgers die naar Nederland willen verhuizen uiteindelijk niet houdbaar is. Het zal leiden tot tumultueuze tijden, tenzij de politiek tijdig durft na te denken over een onwaarschijnlijk geachte toekomst, schrijft Latten.
Lees hier het volledige artikel: Demografisch tumult moet nog beginnen

Nog gezelliger: Nederlandse groeicurve nog steiler dan die van wereldbevolking

De gevolgen voor Nederland

De wereldbevolking ging in ruim twee eeuwen van 1 miljard naar 8 miljard bewoners. Dat is een indrukwekkende groeicurve. Maar er is een nóg steilere: die van Nederland. Dat zal in ruim twee eeuwen van 2 miljoen naar 18 miljoen inwoners gaan, en naar 20 miljoen in naar verwachting tweeënhalve eeuw.
Lees in dit artikel meer over de pijlsnelle groei: Nederlandse groeicurve nog steiler dan die van wereldbevolking

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.