Spijtbetuiging

19 december excuses van kabinet voor slavernij: dit schreef EW erover

27 november 2022Leestijd: 3 minuten

Acht bewindspersonen zullen op maandag 19 december excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden. De redactie van EW en diverse columnisten schreven de afgelopen maanden veelvuldig over de kwestie. Lees de artikelen hier terug.

Premier Mark Rutte (VVD) zal officiële excuses maken in Nederland, minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) doet dat in Suriname. Andere bewindslieden zullen spijt betuigen in het Caribisch deel van het Koninkrijk: asielstaatssecretaris Eric van der Burg (VVD) biedt excuses aan op Aruba, minister van Sociale Zaken Karien van Gennip (CDA) op Bonaire, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra Van Huffelen (D66) op Curaçao, staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) op Sint-Eustatius, staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten Ooijen (ChristenUnie) op Saba en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) op Sint-Maarten.

Hoe afschaffing slavernij opeens verschoof van 1863 naar 1873
(16 november 2022)

De Rijksoverheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 benoemd als Herdenkingsjaar Slavernijverleden, omdat wordt beweerd dat in 2023 de slavernij precies 150 jaar geleden is afgeschaft. Ongemerkt lost zo 1873 het jaar 1863 af als het jaar dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en toenmalige Antillen. Hoe is dat zo gegaan?
Lees hier het verhaal van Gertjan van Schoonhoven over hoe een button de geschiedenis van slavernij schrijft

Excuses waren kwestie van tijd, belangrijk hoe Rutte straks sorry zegt (9 november 2022)

Begin deze maand schreef Van Schoonhoven al een commentaar over de aangekondigde excuses van het kabinet voor het slavernijverleden. ‘Een verrassing is dat niet meer: ze waren een kwestie van tijd. Maar hoe Rutte sorry zegt, is voor zowel voor- als tegenstanders van belang.’
Lees hier het commentaar over excuses voor het slavernijverleden: waarom woorden er zeker nu toe doen

Steden boden al eerder excuses aan

Diverse grote steden boden ook al excuses aan voor het slavernijverleden van hun stad. Lees daarover ook de volgende artikelen:

 

Terechte excuses slavernijverleden: Den Haag is best een Surinaamse stad

 

Mooi, die excuses van Amsterdam. Neem nu de tijd voor nationale stappen

 

Excuses Utrecht voor slavernij: we leven in het ‘sorry-tijdperk’

Geerten Waling: excuses hoeven geen herstelbetalingen te betekenen (8 november 2022)

De aangekondigde excuses van de regering voor het Nederlandse slavernijverleden veroorzaken ophef. Onterecht nemen voor- en tegenstanders aan dat er nu ook herstelbetalingen zullen volgen. Tijd dat de regering die misvatting luid en duidelijk ontkracht.
Lees hier de column van Geerten Waling: Excuses voor slavernij, geen herstelbetaling

Philip van Tijn: woorden en euro’s om schuldgevoel af te kopen
(6 november 2022)

De regering wil, naast het aanbieden van excuses, volgend jaar ook een fonds van 200 miljoen euro voor ‘bewustwording’ van de slavernij. De pijn daarvan is zeven generaties later blijkbaar nog voelbaar, leerde Philip van Tijn. Kun je nagaan hoe voelbaar de pijn is voor nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust of van Jappenkampen en Bersiap. Zo is er via miljoenenfondsen nog een hoop onrecht recht te zetten.
Lees de column van Philip van Tijn: Aangewreven schuldgevoel over slavernij afgekocht met woorden en euro’s

Excuses aanbieden voor historisch onrecht is wereldwijd in de mode (23 februari 2022)

Excuses aanbieden voor historisch onrecht, zoals premier Rutte in februari deed, is wereldwijd een trend. Twee Tilburgse onderzoekers analyseren ze.
Lees hier het verhaal: Ruttes excuses voor ‘Indië’ passen in wereldwijde trend

Zorgen excuses voor ‘verbinding’ of juist voor verdeeldheid? (29 september 2021)

De door D66 en andere linkse partijen gevraagde nationale excuses voor het slavernijverleden kunnen brug slaan naar deel bevolking, maar ander deel juist vervreemden. Zeker als het overhaast gebeurt.
Lees hier de analyse van Gertjan van Schoonhoven: Het slavernijverleden en de verleiding van het grote gebaar

Wat stond in partijprogramma’s over excuses voor slavernijverleden?

(15 februari 2021)

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2021 inventariseerde EW de verkiezingsprogramma’s van diverse partijen. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie waren vóór nationale excuses, VVD en CDA tegen.
Lees hier het hele verhaal terug: Wat staat in verkiezingsprogramma’s over excuses slavernijverleden?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.