6 oktober

Liz Truss leidt in Praag Britse comeback in Europa

05 oktober 2022Leestijd: 2 minuten

Donderdag 6 oktober keren de Britten terug in Europa tijdens de inaugurele bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap. Hurray!

Op de eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) in Praag ­ontmoeten de leiders (of hun vervangers) van de 27 lidstaten van de Europese Unie die van 16 niet-lidstaten die – deels – behoren tot het continent: ­Albanië, Azerbeidzjan, Armenië, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kosovo, Liechtenstein, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Servië, Turkije, IJsland en Zwitserland.

En het land van Liz Truss dus.

EPG is geesteskind van de Franse president Macron

De EPG is een geesteskind van de Franse president Emmanuel Macron, die op 9 mei, de ‘dag van Europa’, als tijdelijk voorzitter van de Europese Raad dit initiatief lanceerde, met steun van zijn geestverwant in Brussel, de Belgische Raadsvoorzitter Charles Michel.

Het idee is dat alle landen zich bij de EPG kunnen aansluiten die nog in de EU-wachtkamer zitten (de meeste), die wel in Europa liggen maar geen lid van de Europese Unie willen zijn (Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland) of die geen lid meer willen zijn (Verenigd Koninkrijk).

De reikwijdte van de EPG moet nog worden vastgesteld. Buitenlands beleid en veiligheidskwesties zullen voorop staan. De bijeenkomst in Praag richtte zich – uiteraard – op de oorlog in Oekraïne en op energiezekerheid.

Britten: naam veranderen in Europees Politiek Forum

De Britse premier Truss komt ook naar Praag. Maar de aanvoerder van de eurosceptische Conservatieven was voor donderdag nog niet overtuigd van de noodzaak van een nieuw multilateraal forum. Wel zouden de Britten een volgende bijeenkomst van de EPG willen organiseren.

Daarnaast zouden ze graag de naam veranderen in Europees Politiek Forum – ‘gemeenschap’ doet ze te veel denken aan de club waarvan zij in 1973 lid werden en die zij 47 jaar later met zoveel rumoer vaarwel zegden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.