Coalitiepartijen Premium Corner

Asielakkoord blijkt opeens achilleshiel Rutte IV

31 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

De oppositie hoeft niets te doen, het asielakkoord wordt al afgeschoten door de achterbannen van de regeringspartijen. De weerstand uit coalitiekringen illustreert hoezeer asiel en immigratie niet alleen het land maar ook de partijen zelf verdelen en zich ontpoppen tot achilleshiel van het kabinet, schrijft Carla Joosten.

Het begon met kritische geluiden vanuit de ChristenUnie op het vrijdag 26 augustus gesloten asielakkoord van het kabinet. Niet zo verrassend want leden van de ChristenUnie zijn er altijd snel bij als er wordt gemorreld aan bestaande asielregels.

Dat ‘onze partij van het gezin’, zoals het heette, gezinshereniging afremt, valt slecht bij ontevreden partijleden. CU-Kamerlid Don Ceder had de taak om erop te reageren en kweet zich daar goed van. Het was een compromis. De partij heeft nu eenmaal niet de meerderheid in Nederland.

Dan de VVD. Ook daar kwamen snel kritische geluiden. In het verkiezingsprogramma was de partij nog voorstander van een asielstop, maar dan moet Nederland uit de Europese Unie, ontdekte premier Mark Rutte (VVD) opeens. En dat wil Nederland niet. Die verkiezingsbelofte moet dus snel geschrapt.

Kritische VVD’ers zijn boos over de ‘slechte asieldeal’, bleek dinsdag 30 augustus op een ledenbijeenkomst in Driebergen. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg (VVD) hadden er een moeilijke avond. Wethouder Paul Slettenhaar uit Castricum zette de toon met kritiek over het voornemen om na Tubbergen nog meer gemeenten te dwingen om mee te werken aan asielopvang. Voorzitter van het VVD-netwerk Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk Leon van Noort was geïrriteerd dat de partij handelt in strijd met een aangenomen motie op het partijcongres in juni. Daar was immers overleg met de leden geëist alvorens het kabinet nieuwe stappen op dit terrein zou zetten. Dat overleg is er niet geweest.

Bij het CDA waait de wind uit een andere hoek

Bij het CDA waait de kritische wind juist weer uit een andere hoek. Daar circuleert een brief van partijleden aan de partijtop die vinden dat het asielakkoord te hardvochtig is voor asielzoekers en de partijkoers op dit terrein te rechts.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.