Premium Lock De laffe moord op de Zutphense zenuwarts Paul van Bork

18 juli 2022Leestijd: 9 minuten
Zenuwarts Paul van Bork aan het ontbijt in zijn statig ingerichte woning aan de Zutphense Coehoornsingel

Vijftig jaar geleden werd de Zutphense oorlogsheld Paul van Bork doodgestoken. Wat gebeurde er?

Zaterdag 22 juli 1972 belt de 47-jarige Eudia van Bork om 11.00 uur bezorgd de buren van haar vader, de 84-jarige zenuwarts Paul van Bork. Sinds het overlijden van zijn vrouw vijftien jaar eerder woont hij alleen in een herenhuis aan de statige Coehoornsingel in Zutphen. Ze krijgt het 15-jarige buurmeisje Annemiek aan de telefoon. ‘Wil jij misschien even naar het huis van vader lopen en hard aanbellen? Hij neemt de telefoon niet op.’ Vrijdagavond kreeg ze ook al geen gehoor.

Zenuwarts Paul van Bork aan het ontbijt in zijn statig ingerichte woning aan de Zutphense Coehoornsingel

De 11-jarige Jan Bram hoort zijn zusje bellen en rent naar boven. Vanaf het balkon aan de achterkant ziet hij in de studeerkamer twee bebloede benen onder het bureau uitsteken.

Binnen de kortste keren wemelt het op de ‘plaats delict’ van de agenten. De gewelddadige dood is in het provinciestadje groot nieuws. Iedereen komt opdraven: de officier van justitie en rechter-commissaris, de lijkschouwer, leden van de tech­nische recherche, de specialisten in vingerafdrukken en de bevriende internist Ed Bosschieter uit Eefde. In de studeerkamer zijn sporen van een worsteling. Van Bork was met zijn 1.90 meter en 90 kilo een forse verschijning.

Vrijdag 21 juli waren de tuinman, werkster en kookster overdag bij Van Bork aan het werk. Hoewel zijn gehoor en zicht afnamen, was hij geestelijk nog scherp. De ‘schaakmatch van de eeuw’ tussen uitdager Bobby Fischer en wereldkampioen Boris Spasski volgde hij op de voet. Op het eikenhouten bureau in zijn studeerkamer vol boeken en kunst stond een schaakbord met de partij van de dag daarvoor.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Wegens de warmte had hij het raam van de zijkamer en de serreramen open. Rond 22.15 uur hoorde de buurvrouw stemmen en gesteun. Maar Van Bork was kortademig, dus ze sloeg er geen acht op.

Zaterdagavond verricht dokter Jan Zeldenrust sectie. Het slachtoffer had drie steekwonden in het hart en verwondingen aan zijn hoofd, gezicht en hals.

De gemeentepolitie krijgt steun van het Regionaal Recherchebijstandsteam Gelderland, in totaal 25 man. Was het een roofoverval? Had Van Bork een inbreker betrapt? Was hij doodgestoken door een ontsnapte psychiatrische pa­tiënt of een oud-patiënt? Of had een nabestaande van een in de oorlog gedeporteerde Joodse patiënt verhaal gehaald?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw