EW 4000

Het vierduizendste nummer: EW staat stil bij eigen geschiedenis

21 juni 2022Leestijd: 2 minuten

In 1964 staat de redactie stil bij het 1.000ste nummer. En dit jaar, even maar, bij het 4.000ste.

Dit is een artikel uit het vierduizendste nummer van EW. In deze uitgave van het weekblad staat het getal 4.000 centraal.

De eigen geschiedenis is lang een ondergeschoven kindje geweest van de redactie van ­Elsevier. Zo circuleren er uiteen­lopende verhalen wanneer het idee ontstond om ‘na de oorlog’ – wanneer dat was, wist destijds uiteraard niemand – ‘een groot Nederlands weekblad’ te stichten.

Geschiedenis Elsevier begon in Soest

In het 1.000ste nummer, hiernaast afgedrukt, staat dat de plannen zijn gesmeed in de winter van 1940-1941. Gerry van der List, de auteur van het boek over de geschiedenis van Elsevier, getiteld Meer dan een weekblad (2005), houdt het, juister, op ‘begin 1942’. Beide auteurs zijn het eens over de locatie, hotel-restaurant De Boschvijver in Soest, dat niet meer bestaat aangezien het begin 1991 afbrandde.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Al sinds 1945 meer dan een weekblad

Wanneer het eerste nummer verscheen, is uiteraard precies vast te stellen. Het is immers gedateerd op zaterdag 27 oktober 1945. Uitgever en redactie hadden wel eerder gewild, maar het schaarse papier ging naar bladen die uit ‘het verzet’ waren voortgekomen en die deden er alles aan om concurrenten te weren.

Uitgever Teddy Klautz (1904-1990) en de redactie onder leiding van Henk Lunshof (1904-1978) verbeten zich. Maar het wachten werd beloond, want na verschijnen bleek het nieuwe weekblad (‘gansch anders dan de tot dusver bestaande’) een groot succes.

Met verdiensten blad kon uitgeverij Elsevier uitgroeien tot wereldspeler

Met de verdiensten van het blad kon de kleine uitgeverij, ook Elsevier genaamd, uitgroeien tot een wereldspeler. Op zijn beurt had ook die weinig oog voor de eigen geschiedenis, want in 2016 werd het weekblad verkocht en mocht het, een kinderachtige voorwaarde, niet langer voluit Elsevier heten.

Anders dan bij sommige andere bladen tellen de nummers van het weekblad niet door. Elke jaargang begint bij nummer 1. Maar met een rekensommetje zijn de data van het 1.0o0ste, 2.000ste en 3.000ste nummer wel te achterhalen. Ook van het 4.000ste nummer, dat u nu in handen heeft.

Net als bij het 1.000ste nummer vond de redactie het aardig even bij dit jubileum stil te staan. Ook om niet het verwijt te krijgen dat de eigen geschiedenis van het weekblad blijkbaar nog steeds een ondergeschoven kindje is.

Gebruik de pijltjes links en rechts om de nummers 1, 1.000, 2.000, 3.000 en 4.000 te bekijken

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.