EW4000 Premium Corner

De perfecte achterban met 4.000 voorkeurstemmen

24 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Vierduizend kiezers, dat zijn er veel. Maar ook weer niet zoveel dat een politicus zich daarbij niks kan voorstellen. In het 4.000 jubileumnummer van EW spreken de 4.000-kaliber Kamerleden met politiek verslaggever Eric Vrijsen  over de band met hun electoraat.

Zes Tweede Kamerleden haalden bij de laatste verkiezingen 4.000 stemmen, om en nabij. Hilde Palland-Mulder (CDA) zat er het dichtst bij: 3.990. Silvio Erkens (VVD) eindigde ook vlakbij: 4.043. Harry van der Molen (CDA) kreeg 3.955 voorkeurstemmen, Anne-Marijke Podt (D66) 3.919, Peter Valstar (VVD) 4.102 en Roelof Bisschop (SGP) 4.263.

Dit is een artikel uit het vierduizendste nummer van EW. In deze uitgave van het weekblad staat het getal 4.000 centraal.

Op 10,4 miljoen kiezers betekenen zes keer 4.000 stemmen weinig. Maar het zijn wel voorkeurstemmen. De zes politici stonden ergens halverwege een kandidatenlijst en vonden mensen die zeer bewust vertrouwen gaven. Eenmaal in de Kamer zoemen die kiezers in hun hoofd.

Lijsttrekkers krijgen vaak één tot anderhalf miljoen stemmen. Zo’n kiezersschare is amorf, 4.000 kiezers daarentegen vormen een herkenbare groep. Je weet voor wie je de komende jaren wilt strijden. Je kunt ze niet alle 4.000 persoonlijk ontmoeten, want dan zou je elke dag vier aanhangers spreken en dat vier jaar lang 250 werkdagen per jaar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.