Defensie

Nederlandse Patriot-raketten in Slowakije staan op de verkeerde plek

11 mei 2022Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse militairen die in Slowakije met Patriot-raketten het luchtruim verdedigen tegen de Russen, zijn gedwongen hun radarinstallaties op de verkeerde plek neer te zetten. In een bergachtig gebied zou de geavanceerde radar op een hoog punt moeten staan om 60 kilometer ver te kunnen kijken, maar de Slowaakse regering wil dat niet. Die vindt dat de geavanceerde AN-MPQ53-radar beneden in het dal moet staan.

In weekblad EW spreken militairen van de eenheid hun verbazing en ongenoegen uit over de formele bezwaren van de Slowaakse autoriteiten. De kostbare Patriots verdedigen nu alleen maar het vliegveld waarop ze staan opgesteld, plus enkele ‘vitale objecten’ in de buurt. Het systeem zou ook civiele objecten in een veel groter gebied kunnen beschermen tegen luchtaanvallen.

Lees hier het volledige verslag uit Slowakije: Nederlandse Patriot-raketten staan aan nucleaire frontlinie

Ook twee Duitse Patriot-batterijen mogen hun radar niet op een gunstiger plek neerzetten. Ook hun radarinstallaties staan op een laag punt in het dal.

Patriots pas verplaatsen bij oorlog tussen NAVO en Rusland

D66-minister Kajsa Ollongren van Defensie erkent het probleem, maar zegt in EW dat er nu eenmaal plaatselijke wetten en regels gelden. Nederland, Duitsland en de NAVO hebben langdurig overlegd  met de Slowaakse regering, maar die liet zich niet vermurwen.

De Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Nad zegt in EW dat het in vredestijd onmogelijk is een stukje grond op een berg te onteigenen voor een radarpost. Pas indien een oorlog tussen de NAVO en de Russen uitbreekt, zouden de Nederlandse en de Duitse radarinstallaties worden verplaatst.

Waarnemers in Bratislava stellen dat de Slowaakse regering om politieke redenen worstelt met de kwestie. De Slowaakse regering volgt nu een pro-NAVO-koers, maar voelde zich tot voor kort – net zoals de Hongaarse president Viktor Orbán – erg verbonden met de Russische president Vladimir Poetin. Een deel van het Slowaakse electoraat heeft de snelle politieke ommezwaai nog niet gemaakt en daarom wil de regering de radarinstallaties voorlopig niet buiten het terrein van de luchtmachtbasis hebben, aldus de waarnemers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.