6 mei 2002

20 jaar na de moord: stukken van en over Pim Fortuyn in EW

06 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. De leider van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) werd op 6 mei 2002 door Volkert van der Graaf doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. Van 1994 tot 2001 was Fortuyn columnist voor dit weekblad: hij schreef zo’n 400 columns in Elsevier. Hieronder een overzicht met recente en oude stukken van en over Pim Fortuyn, waaronder zijn eerste en laatste Elsevier-columns.

Eerste column voor Elsevier

Op 29 januari 1994 verscheen de eerste column van Pim Fortuyn in Elsevier. Daarin spreekt Fortuyn over ‘de mannen van de werkgevers- en werknemersvakbeweging’, die wat hem betreft beter konden opstappen. Ook uit hij zijn zorgen over de groeiende verzorgingsstaat (‘Nederland is hard op weg een groot verzorgingstehuis te worden’) en de in zijn ogen ‘ongekende individualisering’ van de maatschappij. Lees Fortuyns eerste column hier (open als pdf):  Van overleg naar naar contracteconomie

Laatste column voor Elsevier

Op 1 september 2001, kort nadat hij zijn deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 had aangekondigd, verscheen Fortuyns laatste column in het weekblad, getiteld ‘Ik kom eraan!’. Daarin schreef hij over het besluit dat hij wegens zijn politieke carrière afscheid moest nemen als columnist, waarmee hij het moeilijk had (‘Ik heb zeker een uur verdoofd en met tranen in mijn ogen achter mijn bureau gezeten’), maar waarvoor hij ook begrip kon opbrengen. Lees Fortuyns laatste column hier (open als pdf): Ik kom eraan!

Na de moord op 6 mei 2002

Op de avond van de moord maakte de redactie van Elsevier onderstaande cover:

Vandaag, vrijdag 6 mei 2022, was EW-hoofdredacteur Arendo Joustra te gast bij WNL Goedemorgen Nederland op NPO 1. Joustra sprak daar over hoe hij 6 mei 2002 beleefde, de totstandkoming van bovenstaande cover en zijn persoonlijke band met Fortuyn. Kijk het fragment hier terug:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Terugblik in recente columns en essays

Gerry van der List schreef voor EW nummer 17 het essay De blijvende waarde van het fortuynisme. Twintig jaar geleden zette de politieke paradijsvogel Den Haag op zijn kop. Zijn gedachtengoed verdient te worden gekoesterd, schrijft Van der List.

Twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn staat Nederland er niet bepaald florissant voor. De ‘verweesde samenleving’ die Fortuyn constateerde is alleen maar verder verweesd geraakt – en hele volksdelen zijn zelfs afgehaakt. Voor het publieke debat is Fortuyn meer dan ooit een bron van inspiratie, schrijft Geerten Waling deze week in EW: Pim Fortuyn werd vermoord en ik was blij

Een nieuwe televisieserie lijkt een poging tot rehabilitatie van Ad Melkert. Maar de hooghartige PvdA-regent was in werkelijkheid niet opgewassen tegen de welbespraakte uitdager van het establishment Pim Fortuyn, schrijft Gerry van der List: De blijvende magie van Pim Fortuyn

Peter Langendam. Foto: Guido Benschop
Peter Langendam. Foto: Guido Benschop

Interviews over Fortuyn

Ondernemer en natuurkundige Peter Langendam (72) was een van de getrouwen van Pim Fortuyn. Hij zei: de kogel kwam van links. ‘En links is verderfelijk. Dat heb ik ook gezegd.’ Lees hier het interview met Peter Langendam: ‘Ik mis de sprankeling van Pim, nog steeds’.

In 2017, vijftien jaar na de dood van Pim Fortuyn keek Eduard Bomhoff, oud-minister van Volksgezondheid voor de LPF, nog één keer terug. ‘Na de moord voelde ik een zekere betrokkenheid.’ Lees het interview hier: 15 jaar na moord op Fortuyn kijkt Eduard Bomhoff terug

Verhalen uit het archief

Rik Kuethe, die in 2020 op 78-jarige leeftijd overleed, publiceerde dit verhaal voor het eerst in Hollands Maandblad van november 2012, onder de titel Het laatste avondmaal bij Pim Fortuyn.

Hoewel Pim Fortuyn het vaak anders deed voorkomen, waren hij en het weekblad nooit twee handen op één buik. Deze terugblik van Robert Stiphout over Fortuyn als columnist bij Elsevier verscheen op 18 mei 2002 in het weekblad: Columnist bij dé Elsevier (klik om pdf te openen) 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.