Premium Lock Van gas af? Aan de diesel

14 april 2022Leestijd: 6 minuten

Installateur Teake Damstra doet er alles aan om zijn bedrijf fossielvrij te maken, maar stuit telkens op gebrek aan netcapaciteit. Netwerkbedrijf Liander wil graag uitbreiden, maar de realiteit is weerbarstig.

Teake Damstra (47) heeft een dieselgenerator gekocht. De directeur-eigenaar van Koninklijke Damstra Installatietechniek, 180 werknemers, 4 vestigingen in het Noorden, vreest stroomtekorten. ‘Wij zijn van het gas af, maar netwerkbedrijf Liander dreigt ons af te sluiten, omdat we te veel stroom gebruiken.’

Om te voorkomen dat zijn bedrijf zonder stroom komt te zitten, heeft hij een mobiele dieselgenerator gekocht. Sterker nog, ook enkele klanten schaften dieselgeneratoren aan. Terwijl Damstra de schaarse mankracht graag zou inzetten voor verduurzaming van huizen en bedrijven, vragen zijn klanten om aansluitingen voor dieselgeneratoren. ‘We maken aansluitingen in de meterkasten van boeren voor aggregaten. Als de stroom uitvalt, neemt het aggregaat de levering over. Alle boeren zijn bang. Bij verhuurbedrijven zijn de aggregaten altijd verhuurd. Dus wil iedereen er zelf één.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Kolencentrales worden langer opengehouden of zelfs heropend

Damstra werd al in 2020 geconfronteerd met het grote probleem van de energietransitie: hoe krijg je de stroom op het juiste moment op de juiste plek? Zijn klant Faber Audiovisuals, een mondiaal opererend bedrijf in beeld en geluid voor grote evenementen, opende in 2020 een prachtig nieuw hoofdkantoor in het Friese dorp Sint Annaparochie. Damstra: ‘Faber had een aansluiting op het net nodig van 250 ampère. Het installatiewerk was door ons voorbereid, maar Liander kon maar 125 ampère leveren. Toen heeft Liander een paar maanden een dieselgenerator geplaatst. Dat klopt niet. Waar zijn we mee bezig? Over Parijs is in Den Haag niet nagedacht. Waarom is er niet met ons als branche overlegd?’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.