Premium Lock Peter Langendam: ‘Ik mis de sprankeling van Pim, nog steeds’

25 april 2022Leestijd: 11 minuten
Peter Langendam. Foto: Guido Benschop

Ondernemer en natuurkundige Peter Langendam (72) was een van de getrouwen van Pim Fortuyn. Hij zei: de kogel kwam van links. ‘En links is verderfelijk. Dat heb ik ook gezegd.’

Peter Langendam zegt: ‘Als ik Pim niet had overgehaald om met een eigen partij door te gaan, had ik er waarschijnlijk ook jaren spijt van gehad. Dan was hij nu misschien… ik weet niet wat geweest. Hij had nog geleefd. Dan was hij niet afgeschoten. Ik heb de trekker niet overgehaald, maar ik heb er wel direct mee te maken gehad dat dat is gebeurd. Zo voelt dat. Zeker nu alles weer wordt opgerakeld, heb ik daar last van. Natuurlijk, ja.

‘Ik ben ook een vriend verloren. Ik heb met Pim zo ontzettend gelachen. Hij kwam bij ons over de vloer. Hij kwam graag eten en ik vond het leuk om voor hem te koken. Pim was een vreetwolf. We hadden echt een bijzondere band. Ik mis de gesprekken, nog steeds. Die gingen altijd ergens over. Je kon de degens met hem kruisen. Ik mis zijn sprankeling.’

Peter Langendam (Den Haag, 1949) studeerde natuurkunde. Hij werkte voor grote ­bedrijven en was ondernemer. Getrouwd, één zoon, twee dochters en zeven klein­kinderen. Maakt beelden, schildert en schrijft boeken.

Op 6 mei is het twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord door Volkert van der Graaf. De leider van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) leek kort voor de verkiezingen op weg naar het premierschap. Ondernemer Langendam was één van de getrouwen van Fortuyn, al in de periode dat Fortuyn nog lijsttrekker was van Leefbaar Nederland. Net als twee andere ondernemers dat waren, Albert de Booij en John Dost.

Langendam is niet blij met hoe hij in de tv-serie is weggezet

Een kleine vier maanden voor zijn dood, op zaterdag 9 februari, was Fortuyn na een interview in de Volkskrant door voorzitter Jan Nagel uit Leefbaar Nederland gezet. Hij had, onder meer, de islam een achterlijke cultuur genoemd.

‘De volgende ochtend zaten we bij Pim thuis in Rotterdam. Hij zat in zijn kamerjas en was down. Ik zei: “We beginnen onze eigen partij. Als zo’n domme man als Jan Nagel dat kan, dan kunnen wij dat zeker.” Pim wilde ermee stoppen. De Booij en Dost leek dat ook het beste. “Zijn jullie belazerd,” riep ik. “Wat zullen we nou krijgen? Dit is je kans, Pim, dit wil je toch?” Hij schoot in de lach. “Okay,” zei ik, “we gaan morgen naar de notaris en richten een partij op.”’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.