Premium Lock Lokale partijen zullen opnieuw als grootste eindigen

15 maart 2022Leestijd: 4 minuten
Hart voor Den Haag-leider De Mos brengt stem uit, Foto: ANP

Plaatselijke politieke groeperingen dagen de gevestigde nationale partijen steeds meer uit. Hoe staan de landelijke partijen ervoor bij deze gemeenteraadsverkiezingen?

Verkiezingen zijn altijd spannend, maar bij de raadsverkiezingen van deze week staat vast dat de lokale partijen opnieuw als grootste eindigen. Er zijn ongeveer 13 miljoen kiesgerechtigden, van wie er zo’n 7 miljoen gaan stemmen. Grofweg 2 miljoen kiezers zullen hun voorkeur geven aan een van de talloze lokale partijen.

Alles wat u moet weten over de gemeenteraadsverkiezingen

Voor de landelijke politiek betekent dat op korte termijn niet zoveel. De eindeloze kabinetsformatie van vorig jaar en het gekrakeel tussen Kamerfracties deed het publieke vertrouwen in de nationale politiek geen goed. Bij de raadsverkiezingen fungeren de lokale lijsten als vluchtheuvel. Kiezers kunnen min of meer hun ongenoegen laten blijken door ‘Lokaal’ te stemmen.

In 2014 zaten de lokale partijen op ruim 27 procent. In 2018 steeg dat naar ruim 28 procent. Vroeger waren lokale lijsten een soort folklore en in Brabant en Limburg vaak ook een dekmantel van de KVP. Tegenwoordig dingen plaatselijke lijsten mee in de grote steden, waar ze als grootste kunnen eindigen. In Den Haag bijvoorbeeld, waar Richard de Mos en Rita Verdonk met Hart voor Den Haag aan kop gaan in de peilingen. In Rotterdam staat Leefbaar Rotterdam bovenaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw