Premium Lock Rachel van Bommel: ‘Ik bepaal mijn eigen pad. Heel fijn is dat’

11 februari 2022Leestijd: 10 minuten
Rachel van Bommel. Foto: Friso Keuris

Rachel van Bommel (50) maakt films en series voor en met vrouwen. En daar heeft ze veel succes mee. Zelf verschijnt ze liever niet voor de camera. ‘Ik vind het wel rustig zo.’

Rachel van Bommel zegt: ‘Dat is best een lekker gevoel, ja.’ Het ging erover dat ze een flitsende start had. In 2009 richtte ze Millstreet Films op en haar eerste drie producties (Loft, Gooische Vrouwen en Soof) werden kaskrakers. Nou lukt er ook weleens iets niet (‘Dat zijn projecten die niet van de grond komen’), maar ze bleef volop commer­ciële successen boeken. Sinds 2014 maakt Millstreet ook veelbekeken televisieseries. Waaronder Nieuwe Buren, Soof, een nieuw begin en ANNE+.

Rachel van Bommel (Apeldoorn, 1971) is oprichter en CEO van Millstreet Films. Ze woont samen in Haarlem en heeft drie kinderen: dochters van 21 en 18 uit een eerdere relatie en een zoontje van 6 met haar huidige vriend.

Zelf verklaart ze het zo: ‘Ik heb een gemiddelde smaak.’ Toen Van Bommel haar bedrijf begon, dacht ze: ik ga films voor mezelf maken, want die kan ik het best beoordelen. Niet alles, maar wel veel, zegt ze lachend, is ‘voor leuke vrouwen’ gemaakt. ‘De Britse Bridget Jones-films deden het supergoed in Nederland. Niet verwonderlijk, want er kwam maar één keer per jaar zo’n soort film uit. In Nederland maakten we heel weinig voor een vrouwelijk publiek.’

Vrijwel alle films die Millstreet tot nu toe produceerde, trokken meer dan honderdduizend bezoekers en kregen de status van Gouden Film. Maar Gouden Kalveren? Welgeteld één, ook nog in een subcategorie. ‘Wat ik nu ga zeggen, is heel gevaarlijk, maar in Nederland vinden we het ontzettend lastig om prijzen te geven aan mainstream-producties.’

Van Bommel trekt weleens een lange neus

In september van dit jaar komt de derde Soof-film uit. Hoofdrolspeelster is Lies Visschedijk. ‘Er zijn twee miljoen mensen naar de eerste twee films geweest. Ik ken geen acteurs die Lies niet heel goed vinden in die rol. Ik vind het echt gek dat ze daar nooit de erkenning voor heeft gekregen in de vorm van een Gouden Kalf. Dat steekt me.

‘Voor mezelf maakt het niet uit. Ik vind een groot publiek belangrijker dan een prijs. Het lijkt mij niet leuk om vijf jaar aan een film te werken, waar vijfduizend mensen naartoe gaan. Of ik weleens een lange neus trek? Zeker. Na een zure recensie stuur ik soms een foto van de recensent naar de regisseur, als die in zak en as zit. En dan schrijf ik erbij: laat het los, het is maar een mening, dit is die recensent, kijk en huiver.’

Het interview is in het Millstreet-kantoor aan de Amsterdamse Keizersgracht. Een paar uur later zal premier Mark Rutte aankondigen dat de bioscopen de volgende dag weer open mogen. ‘Heerlijk.’ Of ze zorgen had? ‘Ik ben op zich geen type dat zich snel zorgen maakt. Ik kijk vooral naar wat we kunnen doen. Maar het was soms lastig, ja. Je bent voortdurend van alles aan het verzetten.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Over Soof 3 maakt Van Bommel zich enige zorgen

De film Alles op tafel, met onder anderen Linda de Mol en Ramsey Nasr, draaide eind vorig jaar drie weken toen de bioscopen moesten sluiten. ‘Dat was pijnlijk. We begonnen voortvarend met bijna 300.000 bezoekers en waren op weg naar de 600.000. Daar kun je verder niks mee. Ik kon niet naar een loketje en zeggen: mag ik steun voor de 300.000 bezoekers die ik ben misgelopen? Die film gaat nog even draaien en komt dan op streamingdienst Amazon Prime.

Normaal komen er elke week tien tot vijftien films uit in de bioscoop. Er zit heel veel in de pijplijn

‘Vlak voordat de coronacrisis uitbrak, waren we klaar met het filmen voor Soof 3. Inmiddels is dat de film die we het vaakst hebben gepromoot. Aanvankelijk zou die film in december 2020 uitkomen. Dat is vijf keer uitgesteld. Over die film maak ik me wel enige zorgen. Die zou zo’n 10 miljoen euro moeten kunnen opbrengen in de bioscoop. Ik hoop dat dat nog lukt. Dat is een groot bedrag. Het risico is niet volledig voor mij. Een deel is voor de bioscopen en andere investeerders in de film. Daarom hebben we goed gezocht naar de beste releasedatum.’

Dat wordt 15 september. ‘Het probleem is dat wij lang in een lockdown zaten, terwijl de rest van de wereld open was. Normaal komen er elke week tien tot vijftien films uit in de bioscoop. Er zit heel veel in de pijplijn. Dan moet je afwegen: gaan we mee in het geweld of laten we de film nog even op de plank liggen?’

Van Bommel groeide grotendeels op in Eindhoven

Van Bommel maakte ook van de nood een deugd. Ze produceerde twee films (Groeten van Gerri en Herrie in Huize Gerri) over de lockdown met de Brabantse acteur Frank Lammers. ‘Ik belde hem af voor een film die we zouden draaien. Frank kan moeilijk stilzitten en vroeg: kunnen we niet iets bedenken? Als jij iets bedenkt, zei ik, dan gaan we het doen.

Foto: Friso Keuris

Lees het interview met Jacob Derwig terug: ‘Ik heb hard gewerkt om te ontdekken dat ik wat talent heb’

‘Dat zijn echte Brabantse producties geworden. Ik kom ook uit Brabant. Frank had een hele groep om zich heen verzameld. We hebben in Eindhoven gedraaid. Heel leuk om te doen. Iedereen dacht: we doen het, de dood of de gladiolen.’

Geboren Brabantse is Van Bommel niet. Toen ze vier was, verhuisden haar ouders van Apeldoorn naar Eindhoven. ‘Ik kom in de filmindustrie veel Bra­banders tegen. Ze zijn niet zo trouw aan hun geboortegrond.

‘Martin Koolhoven, de regisseur, is er ook opgegroeid. Ik was als distributeur betrokken bij zijn film Het schnitzelparadijs, die over jongeren gaat die in de keuken van een hotel werken. Hij zei tegen me dat hij de allersmerigste ­vakantiebaan had gehad. We bleken bij dezelfde kippen­slachterij in Ommel te hebben gewerkt.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.