Premium Lock Gideon van Meijeren: drie petten en ruim anderhalve ton

05 februari 2022Leestijd: 5 minuten
Gideon van Meijeren (FVD) tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Gideon van Meijeren (FVD) zit sinds 2019 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer en wil gemeenteraadslid worden. Hij is lijsttrekker van Forum voor Democratie bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Het ziet ernaar uit dat hij vanaf maart dit jaar op drie niveaus het volk vertegenwoordigt en daarvoor een vorstelijk inkomen zal ontvangen.

Kan dat zomaar? Ja, de Grondwet staat zo’n driedubbelfunctie toe. Het is aan de Haagse kiezers of ze een Kamerlid/Statenlid die driedubbele functie gunnen. Kwestie van democratie.

Hoe zit het dan met dat inkomen?

8.600 bruto per maand voor Kamerleden

Tweede Kamerleden ontvangen 8.600 euro bruto per maand, plus 8 procent vakantiegeld en 8,3 procent eindejaarsuitkering. Dat is maandelijks in totaal 10.001 euro en 80 cent. Per jaar 120.021 euro. Daarnaast zijn er riante onkostenvergoedingen, maar die maken geen verschil bij het vaststellen van neveninkomsten.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Kamerleden mogen bijverdienen, maar de extra inkomsten wordt afgeroomd. De eerste 16.803 euro zijn vrijgesteld. Alles boven de 42.007 euro is ook vrij. Maar het bedrag daartussen wordt voor de helft in mindering gebracht op het reguliere inkomen van de Geachte Afgevaardigde.

Een raadslid in een grote gemeente ontvangt 2.650 euro per maand. Een Statenlid 1.163 euro per maand. Wie beide functies combineert, ontvangt per jaar 45.756 euro. Wie dan ook nog Kamerlid is en dus de drie functies tegelijkertijd uitoefent, toucheert jaarlijks 165.778 euro, maar daarop wordt via de Belastingdienst Haaglanden de korting in mindering gebracht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw