Misdaad

Minderjarigen op moordlijst vormen schokkende trend

13 januari 2022Leestijd: 1 minuut

De gewelddadige dood van de 15-jarige Tim afgelopen week in Middelburg past in een patroon. Minderjarigen en jonge twintigers zijn fors vertegenwoordigd op de moordlijst, zo blijkt uit het doorlopende onderzoek van EW.

Zondag 9 januari werd Tim rond het middaguur in Middelburg neergestoken. Hij overleed afgelopen woensdag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Verdachten zijn twee jongens van 15 en 16 jaar. Hoe schokkend ook, het gebeurt helaas vaker. In 2021 vielen onder minderjarigen negen slachtoffers. Dat is ruim 7 procent van het totaal van 122 slachtoffers. Bij zeker tien zaken waren tieners betrokken als verdachte.

Minderjarigen grijpen naar wapens

Opvallend is het gemak waarmee tieners naar wapens grijpen. Op 29 juli bijvoorbeeld stak in Rotterdam een 15-jarige jongen een leeftijdgenoot dood op een voetbalveldje.

Jonge twintigers komen nog vaker voor op de moordlijst. In de leeftijdsgroep 19 tot en met 23 jaar vielen het afgelopen jaar 13 slachtoffers en waren verdachten betrokken bij 18 zaken met 19 slachtoffers.

De afgelopen week zijn in Almelo en Rotterdam twee mannen van 22 jaar doodgestoken. In de eerste zaak was de verdachte overigens een 62-jarige buurman.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.