Bewindspersonen

Dit zijn de ministers en staatssecretarissen in kabinet-Rutte IV

02 januari 2022Leestijd: 3 minuten

CDA-leider Wopke Hoekstra wordt minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier in het nieuwe kabinet. Het CDA schuift verder zorgbestuurder Karien van Gennip naar voren als minister van Sociale Zaken. Oud-Kamerlid en Utrechts gedeputeerde Hanke Bruins Slot wordt minister van Binnenlandse Zaken. Hugo de Jonge wordt zoals verwacht minister voor Volkshuisvesting.

De CDA-staatssecretarissen zijn Marnix van Rij (Fiscale Zaken) en Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Van Rij was het afgelopen turbulente jaar plaatsvervangend CDA-voorzitter en wordt voor die inspanningen dus beloond met een staatssecretariaat. Van 2015-2019 was hij Eerste Kamerlid en werkzaam bij een financieel consultancybureau. Hij was de afgelopen jaren regeringscommissaris op Sint-Eustatius.

Rutte IV

Lees ook deze column van Philip van Tijn over Rutte IV: wankele evenwichten en (on)voorspelbare risico’s

Vivianne Heijnen (38) zit sinds 2010 in de gemeentepolitiek van Maastricht en is daar nu wethouder economische zaken. Zonder haar zou de CDA-aanwezigheid in het kabinet-Rutte IV een volstrekt Randstedelijke aangelegenheid zijn geworden. Voor een sterk in het provinciale achterland gewortelde partij zou dat onverkoopbaar zijn.

Van Gennip voor het CDA in de vijfhoek

Karien van Gennip (53) wordt de belangrijkste minister van het CDA. Zij zit in de sociaal-economische vijfhoek. Van Gennip was van 2003 tot 2006 staatssecretaris van Economische Zaken. Daarna werd zij Tweede Kamerlid. In 2008 vertrok zij naar een functie bij ING en sinds vorig jaar was zij directeur bij VGZ-verzekeringen.

Wopke Hoekstra maakte de namenlijst zondagmiddag bekend in een nieuwjaarsbericht aan de CDA-leden. Hijzelf wordt minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier. Dit geldt als een bijna onmogelijke combinatie. Als je vaak op dienstreis bent in een ver buitenland, is het ondoenlijk aan het Haagse front de partijbelangen te verdedigen.

D66-bewindslieden ook bekend

D66 maakte zondag rond het middaguur ook de namen van de nieuwe bewindslieden bekend. De meesten waren al uitgelekt: Ernst Kuipers komt op Volksgezondheid; Rob Jetten op Klimaat en Energie; Robbert Dijkgraaf op Onderwijs; Kajsa Ollongren op Defensie en Franc Weerwind op Rechtsbescherming. Kaag had eerder al bevestigd dat zijzelf minister van Financiën wordt.

De drie staatssecretarissen van D66 zijn Alexandra van Huffelen (Koninkrijkszaken en Digitalisering), Hans Vijlbrief (Mijnbouw) en de cultuurhistorica Günay Uslu (Cultuur en Media). Uslu (49) is een nieuwkomer in de politiek. Zij is onderzoeker aan de universiteit van Amsterdam en bestuurder van enkele musea. Zij is de zus van Corendon-oprichter Atilay Uslu.

De volledige lijst met ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte IV:

 • Premier, minister van Algemene Zaken: Mark Rutte (VVD)
 • Minister van Buitenlandse Zaken: Wopke Hoekstra, vicepremier (CDA)
 • Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking:  Liesje Schreinemacher (VVD)
 • Minister van Justitie en Veiligheid: Dilan Yeṣilgöz (VVD)
 • Minister voor Rechtsbescherming: Franc Weerwind (D66)
 • Staatssecretaris Asiel en Migratie: Eric van der Burg (VVD)
 • Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Hanke Bruins Slot (CDA)
 • Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: Hugo de Jonge (CDA)
 • Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering: Alexandra van Huffelen (D66)
 • Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Robbert Dijkgraaf (D66)
 • Minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs: Dennis Wiersma (VVD)
 • Staatssecretaris Cultuur en Media: Gunay Uslu (D66)
 • Minister van Financiën: Sigrid Kaag, vicepremier (D66)
 • Staatssecretaris Fiscaliteit: Marnix van Rij (CDA)
 • Staatssecretaris Toeslagen en Douane: Aukje de Vries (VVD)
 • Minister van Defensie: Kajsa Ollongren (D66)
 • Staatssecretaris van Defensie: Christophe van der Maat (VVD)
 • Minister van Infrastructuur en Waterstaat: Mark Harbers (VVD)
 • Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: Vivianne Heijnen (CDA)
 • Minister van Economische Zaken: Micky Adriaansens (VVD)
 • Minister voor Klimaat en Energie: Rob Jetten (D66)
 • Staatssecretaris Mijnbouw: Hans Vijlbrief (D66)
 • Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Henk Staghouwer (ChristenUnie)
 • Minister voor Natuur en Stikstof: Christianne van der Wal-Zeggelink (VVD)
 • Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Karien van Gennip (CDA)
 • Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: Carola Schouten, vicepremier (ChristenUnie)
 • Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Ernst Kuipers (D66)
 • Minister voor Langdurige Zorg en Sport: Conny Helder (VVD)
 • Staatssecretaris Jeugd en Preventie:  Maarten van Ooijen (ChristenUnie)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.