Vertrouwen in coronabeleid is totaal verdampt

10 december 2021Leestijd: 3 minuten
Rutte en De Jonge over strengere coronamaatregelen. Foto: ANP

Nog nooit hadden Nederlanders zo weinig vertrouwen in de corona-aanpak van het demissionaire kabinet. Slechts 16 procent is positief over het beleid, blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD. Aankomende week geven premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) een nieuwe persconferentie over het beleid in de aanloop naar de feestdagen.

Sinds het begin van de coronapandemie is het vertrouwen niet zo laag geweest als nu: 46 procent is ronduit negatief over het coronabeleid van het demissionaire kabinet, 39 procent staat er neutraal tegenover. Het onderzoek is van 24 tot en met 28 november uitgevoerd onder ruim 46.000 Nederlanders. Het was de zeventiende keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) onderzochten hoe burgers over het coronavirus en de aanpak daarvan dachten.

Klachten over gebrekkige maatregelen en trage boostercampagne

Van de ondervraagden die negatief zijn over de corona-aanpak vindt bijna driekwart (71 procent) dat er te weinig maatregelen zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Ook is er kritiek op de in hun ogen trage start met de booster-vaccinaties. Van de gevaccineerden is 87 procent bereid zo’n oppepvaccin te nemen.

De ondervraagden ervaren aanzienlijk meer dreiging van het coronavirus: 87 procent vindt dat het virus zich snel verspreidt en dichtbij aanvoelt, terwijl een eerder onderzoek medio oktober uitwees dat 57 procent van de ondervraagden dit zo ervaarde.

Meningsverschillen over gebruik van coronatoegangsbewijs

Naast een toenemend gevoel dat het coronavirus mensen bedreigt, is ook de naleving van de coronamaatregelen toegenomen. Zo werd er meer thuisgewerkt, afstand gehouden en lieten mensen zich vaker testen bij gezondheidsklachten. Dat is opvallend omdat de bewindslieden premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) geregeld klagen dat de maatregelen niet worden nageleefd.

De meningen over het gebruik van een coronatoegangsbewijs in de horeca en bij evenementen lopen sterk uiteen tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Het uitgestelde 2G-beleid, waardoor ongevaccineerden niet welkom zijn in de horeca en bij evenementen, kan bij slechts 4,5 procent van de ongevaccineerden op steun rekenen. Onder gevaccineerden is dat 65,2 procent.

Actuele coronamaatregelen blijven waarschijnlijk van kracht

Grote kans dat de sluitingstijd van niet-essentiële winkels en horeca ook na zaterdag 18 december en tijdens de feestdagen van kracht blijft, schrijft De Telegraaf. De besmettingscijfers en ziekenhuisopnamen zijn nog te hoog voor versoepelingen op de korte termijn. Ook de verspreiding van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgt voor veel onzekerheid.

Volgens bronnen van de krant wordt het wel toegestaan om met de Kerstdagen meer gasten thuis te ontvangen. Het advies voor bezoekersaantallen thuis zou dan tijdelijk van vier naar acht personen gaan. De horeca blijft ’s avonds gesloten.

Besluit over maatregelen valt een dezer dagen

Vrijdag 10 december komt het Outbreak Management Team (OMT) bijeen voor een advies aan het kabinet. Ook vergadert de ministeriële commissie COVID-19 over de stand van zaken. Zondag 12 december komt het demissionaire kabinet bijeen in het Catshuis voor overleg met OMT-voorzitter Jaap van Dissel. Vermoedelijk volgt dan op dinsdagavond 14 december een nieuwe persconferentie.

De laatste persconferentie was twee weken geleden, op vrijdag 26 november. Maatregelen als de ‘avondlockdown’ vanaf zondag 28 november werden toen aangekondigd en zouden ten minste drie weken duren. Rutte wilde niet vooruitlopen op de lange termijn. Beloofd werd dat het kabinet op dinsdag 14 december kijkt naar de situatie en dan beslist welke maatregelen er nog nodig zijn.

De vele vraagtekens rond omikron: hoe zorgelijk is nieuwe variant?

Besluit over 2G uitgesteld

Invoering van het 2G-beleid komt er dit jaar niet. Het omstreden voorstel om alleen mensen een toegangsbewijs te verlenen die zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus, moet eerst langs de Tweede Kamer. Demissionair minister De Jonge liet maandag 6 december weten dat ‘steun op dit moment nog onvoldoende zeker is’. Hij wil het voorstel pas in het nieuwe jaar met de Tweede Kamer bespreken.

Het demissionaire kabinet heeft wel de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs op meer plekken in te zetten, zoals in niet-essentiële winkels, in pretparken en bij de kapper. Wetgeving hiervoor is vorige week aangenomen in de Eerste Kamer.