Premium Lock Sigrid Kaag wordt nieuwe minister van Financiën

30 december 2021Leestijd: 4 minuten
D66-leider Sigrid Kaag - ANP

D66 krijgt in het nieuwe kabinet de zware posten van Financiën, Klimaat en Volksgezondheid, plus het voor D66 belangrijke Onderwijs. D66-leider Sigrid Kaag wordt vicepremier en minister van Financiën. Samen met VVD-premier Mark Rutte vormt zij de spil van het nieuwe kabinet. De VVD haalt Justitie binnen. Die post is voor Dilan Yesilgöz.  Politiek redacteur Eric Vrijsen over de plotselinge stroomversnelling in de kabinetsformatie.

En dan nu: de poppetjes! VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn het eens geworden over de portefeuilleverdeling en meteen komen de namen van de meeste bewindslieden naar buiten.

Lees ook dit interview uit EW’s kerstnummer met Dilan Yesilgöz: ‘Stop dat beuken op de ondernemer’

Kaag bevestigde vrijdagochtend in een verklaring aan het AD dat zij minister van Financiën wordt. D66 moet op zoek naar een nieuwe fractieleider, want waarschijnlijk wordt Rob Jetten de nieuwe minister van Klimaat en Energie.

Op Justitie wordt Dilan Yesilgöz minister. Zij staat bekend als woordvoerder van de rechterflank in de VVD. Haar promotie wordt bevestigd in kringen rondom partijleider Mark Rutte. Micky Adriaansens, tot nu toe VVD-senator en afkomstig uit het  bedrijfsleven, wordt minister van Economische Zaken.

Mark Harbers wordt de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. VVD-partijvoorzitter en gedeputeerde in Gelderland Christianne van der Wal wordt minister voor Natuur en Stikstof. Dennis Wiersma – tot voor kort invaller op Sociale Zaken – wordt minister voor primair en voortgezet onderwijs.

Wat staat u in 2022 te wachten? In de speciale uitgave Vooruitblik 2022 kijkt de redactie van weekblad EW naar de politieke, economische en culturele ontwikkelingen in het nieuwe jaar.

Via onze webshop is het vooruitbliknummer te bestellen (gratis verzending)

Liesje Schreinemachter verlaat het Europarlement om VVD-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp te worden. Conny Helder, belangenbehartiger van de branchevereniging voor verpleeghuizen Actiz, wordt minister voor Langdurige zorg.

Schouten naar Armoedebestrijding

ChristenUnie maakte donderdagavond bekend dat Carola Schouten verhuist van het ministerie van Landbouw naar de nieuwe post van minister voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen. Zij wordt op Landbouw opgevolgd door de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer. De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen wordt voor de ChristenUnie staatssecretaris Jeugd en Preventie.

Onduidelijk is nog wat CDA-leider Wopke Hoekstra gaat doen. Hij wil ‘het CDA vanuit het kabinet gaan leiden’. Of hem dat lukt op de voor het CDA beschikbare post van Buitenlandse Zaken, zal moeten blijken. Over het algemeen geldt de combinatie Buitenlandse Zaken, vicepremier en partijleider als buitengewoon lastig.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw