Den Haag

Deze bewindspersonen keren niet terug in Rutte IV

27 december 2021Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe kabinet-Rutte IV zal bestaan uit twintig ministers en negen staatssecretarissen. Veel bekende gezichten keren niet terug in dit uitzonderlijk grote kabinet. Een overzicht van bewindsleden die recent bekendmaakten te vertrekken uit Den Haag.

1.Sander Dekker (46, VVD) – ‘Tijd voor iets anders’

De demissionair voor Rechtsbescherming keert niet terug in Rutte IV. ‘Na bijna tien jaar te hebben rondgelopen op het Binnenhof ga ik iets anders doen,’ schrijft Dekker op Instagram. Wat hij precies gaat doen, weet Dekker nog niet. Sinds 26 oktober 2017 is Dekker minister in het kabinet-Rutte III. Daarvoor was hij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Alle speculaties over nieuwe bewindspersonen op een rij in de Akkermans-index

Door het vertrek van Dekker is Mark Rutte straks de enig overgebleven VVD’er uit het kabinet-Rutte III. Sinds het aantreden in 2017 vertrokken er acht VVD-bewindspersonen. In het nieuwe kabinet levert de VVD acht ministers en drie staatssecretarissen.

2. Arie Slob (60, ChristenUnie) – ‘Wisseling van de wacht’

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers maakte woensdag 22 december bekend dat Arie Slob, demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media vertrekt uit Den Haag. Segers spreekt in zijn dankwoord over een ‘wisseling van de wacht’ en noemt Slob zijn ‘politieke leermeester’. ‘Ik kijk met dankbaarheid terug op een enerverende kabinetsperiode en vol vertrouwen vooruit naar wat komen gaat,’ schrijft Slob op Twitter. Wat Slob hierna gaat doen, is niet bekend. Hij zat sinds sinds 26 oktober 2017 in het kabinet. ChristenUnie zal twee ministers en één staatssecretaris leveren.

3.Paul Blokhuis (58, ChristenUnie) – ‘Had best door willen gaan

Door naast Slob ook demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) te vervangen, wil Segers de ChristenUnie verder vernieuwen. Hoewel hij er rekening mee hield, voelt het vertrek voor Blokhuis ‘toch een beetje abrupt’. Aan het Nederlands Dagblad liet Blokhuis weten dat hij best had willen doorgaan. Als staatssecretaris heeft Blokhuis zich de afgelopen jaren onder meer ingezet voor het Nationaal Preventieakkoord, om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken.

4. Ingrid van Engelshoven (55, D66)

Volgens het AD staat Ingrid van Engelshoven in januari ook niet op het bordes. De demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft zelf nog niet gereageerd op het bericht. Van haar partij komen er zes ministers en drie staatssecretarissen in het nieuwe kabinet.

Eerder dit jaar lieten demissionaire ministers Stef Blok (VVD, Economische Zaken en Klimaat), Henk Kamp (VVD, Defensie) en Ben Knapen (CDA, Buitenlandse Zaken) weten niet terug te keren in het nieuwe kabinet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.