Verhaal van de Dag

De Jonge belooft boze Kamer ‘boosteroffensief’: alle 60-plussers nog dit jaar derde prik

02 december 2021Leestijd: 3 minuten

Met een ‘boosteroffensief’ reageert het demissionaire kabinet op groot ongenoegen in de Tweede Kamer over het beperkte aantal mensen dat een derde coronavaccinatie heeft gekregen. Vrijdag komt het kabinet met een plan van aanpak. Alle 60-plussers moeten nog dit jaar hun derde prik kunnen krijgen.

Dit bleek woensdag tijdens het 37ste plenaire Kamerdebat over de coronabestrijding.

Nergens in Europa zo weinig derde prikken als in Nederland

‘Ik baal er ook van,’ verdedigde VVD-premier Mark Rutte zich. De Kamerfracties waarvan het demissionaire kabinet het bij de coronabestrijding moet hebben, zijn uiterst kritisch over de achterstand bij het ‘boosteren’. Nergens in Europa krijgen zo weinig mensen een vrijwillige derde vaccinatie als in Nederland. Zelfs Bulgarije verslaat Nederland als het gaat om de boosterprikken.

De Tweede Kamer – D66 en PvdA voorop – is daar woedend over. Jan Paternotte (D66): ‘In Parijs, Brussel en Wenen kunnen 18-jarigen de booster krijgen. Al wekenlang. Hier krijgen vandaag de mensen die in 1940 werden geboren een uitnodiging. Dat zijn dus de 81-jarigen.’

Attje Kuiken (PvdA) herinnerde Rutte eraan dat ze er reeds in september op aandrong om voorbereidingen te treffen voor het boosteren. Ze begrijpt niet waarom het kabinet de zaak heeft laten sloffen.

Rutte verwerpt beschuldigingen, wijst naar OMT en Gezondheidsraad

Rutte verwierp deze beschuldigingen door naar de medische adviezen te verwijzen. Half juni had het OMT gerapporteerd dat de derde prik pas in 2022 aan de orde zou zijn. Begin september schetste het OMT scenario’s en daarop speelde het kabinet in. Op 14 september adviseerde de Gezondheidsraad dat twee vaccins voldoende bescherming boden. Overtollige vaccinvoorraden moesten naar ontwikkelingslanden, zoals ook de Wereldgezondheidsorganisatie had aanbevolen. Wel adviseerde de Gezondheidsraad om op het boosteren te anticiperen.

Lees ook deze blog van Philip van Tijn: Leiderschap bestaat bij ons niet, ook niet in een pandemie

Een dag later vroeg het kabinet de Gezondheidsraad om advies. Twee weken later, op 2 november, luidde dat: toch een derde prik voor ouderen en kwetsbaren, en daarna de rest van de bevolking van oud naar jong. Vervolgens begon de derde prikcampagne.

‘Zonder de Gezondheidsraad had het niet gekund,’ zei Rutte, die daarmee verwierp dat het kabinet zelf voor vertraging heeft gezorgd. Maar waarom kwam het boosteren in november dan zo langzaam op gang? Kwint (SP): ‘De Gezondheidsraad adviseerde in september om de boostercampagne voor te bereiden als de cijfers tegenvielen, maar dat is kennelijk niet gebeurd.’

Fleur Agema (PVV): ‘Waarom niet de derde prik gecombineerd met de jaarlijkse griepprik voor ouderen en kwetsbaren, zoals in buurlanden gebeurt?’

Zorgminister Hugo de Jonge (CDA) zei dat een dergelijke combinatie niet conform de medische adviezen is. Bovendien wilden de huisartsen niet bij de boostercampagne betrokken zijn. Alleen de GGD kan die uitvoeren en die organisatie was in de nazomer ‘afgeschaald’. En dit moet ‘een gigantische operatie’ worden.

Kamer drong in augustus zelf nog aan géén boosterprikken te geven

De Jonge herinnerde er wel aan dat de Kamer half augustus in een motie zelf aandrong op géén boosterprikken. Alle vaccinvoorraden moesten naar de Derde Wereld, conform het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook de verpleeghuizen zeiden dit najaar dat ze de beslommeringen van de derde prik er niet bij kunnen hebben.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn terug: Nederland faalt opnieuw bij vaccinatie

Booster shots

Aukje de Vries (VVD) toonde enig begrip voor minister De Jonge, maar zelfs zij bleef erbij dat de minister de campagne te laat in gang heeft gezet. Zij dwong De Jonge tot de uitspraak dat ‘alle zestigplussers nog deze maand, dus voor Nieuwjaar, hun boosterprik krijgen’.

Vrijdag begint boosteroffensief

De Jonge komt vrijdag met een ‘boosteroffensief’. Er worden deze week 200.000 derde prikken gezet. Volgende week stijgt dat naar 300.000. Daarna zal het aantal derde prikken doorstijgen tot 700.000 per week.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.